POTRESNO SEĆANJE NA VELIKU GLUMICU: Poslednja želja joj je bila da je sahrane pored supruga

Mnogi poznavaoci pozorišne umetnosti smatraju je jednom od najboljih glumica XX veka na prostiorima bivše Jugoslavije.

Do uloge Ljeposave u popularnoj TV seriji “Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo”, šira javnost, oposebno ona koja ne odlazi u teatar, nije bila upoznata s talentom i značejem glumice Ljiljane Kontić. Retki izleti na film i televiziju bili su njen izbor, jer je, kako je govorila, glumcu pre svega mesto u pozorištu.

- Muž mi je non-stop na filmu. To je dovoljno od naše porodice - rekla je jednom prilikom Ljiljana aludirajući na veliku filmsku popularnost njenog supruga Dragomira Bojanića Gidru.

Rođena je u selu Savinac u blizini Gornjeg Milanovca 7. septembra 1931. Prijemni na Akademiji za pozorište film, radio i televiziju položila je iz cuga, a posle diplomiranja angažman je dobila u Narodnom pozorištu na čijim scenama je igrala u više od 40 predstava. Tokom jednog izleta u Beogradsko dramsko pozorište upoznala je Gidru. Obostrana simpatija brzo je prerasla u ljubav. U skladnom braku, u kojem su dobili ćerku Jelenu, bili su do 1993. kada je Gidra preminuo. Ukupno 35 godina.

VIDI JOŠ...

I posle penzionisanja Ljiljana je nastavila da igra u pozorištu. Imala je nekoliko upečatljivih uloga u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u kojem su je mlađi glumci beskrajno poštovali. Tako je jednom prilikom Mirjana Karanović izjavila da je Ljuljana najbolja glumica s kojom se ona pojavila na sceni i da bi bila srećna da ima upola talenta kao njena starija koleginica.

Preminula 2005. u 73. godini života. Po njenom zahtevu, sahranjena je pored supruga u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. To je bila njena poslednja želja.

Izvor: Nadlanu

Pogledajte još