NISMO JE ZABORAVILI: Ovako danas izgleda ZANA NIMANI, a otkrivamo vam i čime se bavi i gde živi

Jedna od najistaknutijih ličnosti beogradskohg novog talasa, pevačica Zana Nimani danas ima 54 godine i živi u Kanadi gde se preselila 1991. sa suprugom Đorđem i tek rođenom ćerkom Teom. Radi kao advokata/konsultant u kompaniji koja se bavi nekretninama. Diploma Pravnog fakulteta u Beogradu pomogla joj je da obezbedi sebi i porodici ugodan život u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji.

(old_image)

Prisetimo se njenih izjava tokom osamdesetih.

- Rodila sam se jedne obične septembarske noći 1961. godine u bolnici Dragiša Mišović u Beogradu - počela je svojevremeno svoju životnu priču Zana.

- U porodilištu imala sam na ruci broj 52, ali moja mama tvrdila je da mi uopšte nije bio potreban zato što sam bila jedina beba sa čupavom crnom kosom. Tu smo ostale vrlo kratko. Posle je došao moj tata, bar se nadam da je to bio on, i odveo mene i mamu kući. Ubrzo zatim, roditelji su počeli stalno da rade i ja sam morala da idem kod babe i dede. Oni su me vodili svake godine na more, na Brione. Zbog pet godina starijeg brata, nisam bila mezimica. Znate kako, on je bio prvo unuče i to još muško. Zato sam ja sada mezimica, mislim kada je Brada postao pitomac. Odrasla sam na Neimaru, jednom od najlepših krajeva Beograda. Pored roditelja i babe i dede još jedna ličnost posredno je imala velikog uticaja na moje zanimanje. Reč je o mom profesoru muzike Milutinu Backiću koga se i danas s ljubavlju sećam.

Hor Osnovne škole Sveti Sava, koju sam pohađala, spremao je pesme za jedno važno takmičenje. Svakodnevno smo uvežbali nekoliko pesama koje sam već znala napamet pa se desilo da sam za vreme jedne probe pričala s drugom koji je stajao pored mene. To je naljutilo inače pedantnog profesora Backića i već sledećeg trenutka osetila sam jak udarac po licu. Bila sam toliko iznenađena zbog šamara da nisam mogla ni da zaplačem. Otišla sam kući ubeđena da mu nikada neću oprostiti. Međutim, taj šamar i sve drugo zaboravila sam posle samo nekoliko dana. Nagrada koju smo dobili kao najuvežbaniji školski hor bila je potvrda da je profesor Milutin Backić radio na najbolji način - govorila je Zana i otkrila kako je počela da se bavi muzikom: - U trećem razredu gimnazije počela sam da se bavim muzikom. Osnovala sam grupu s drugaricama, pravi tezgaroški bend. Vežbale smo dan i noć u vikendici našeg bubnjara. Učešćem na Gitarijadi u 11. aprilu ukapirali smo da nismo najbolji bend u Jugi, ali da nismo ni tako loši.

Grupe Suton i Avala, preteče Zane, osnovali su Radovan Jovićević i Zoran Živanović Žika Kika Mac 1976. Zana Nimani im se pridružila tri godine kasnije. Malo je poznato da je Zana sestra od tetke Radovana Jovićevića i da su i danas u odličnim odnosima. Radovan i Zana su se dugo šalili da je pevačica u grupu ušla “preko veze”.

Pogledajte još