Ivani Dimić uručena Ninova nagrada

0

Dobitnici 63. NIN-nove književne nagrade, Ivani Dimić večeras je svečano uručeno ovo priznanje koje je, prema oceni žirija, zaslužila za roman "Arzamas" – štivo koje se na emotivan i intiman način bavi odnosom majke i ćerke.

Ceremoniji u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovale se brojne zvanice iz kulturnog i javnog života, kao i raniji dobitnici ove prestižne književne nagrade.

Žiri je podsetio na obrazloženje za dodelu nagrade prema kojem je „takav odnos majke i ćerke, začudo, u srpskoj književnosti retko kada izdašnije i umetnički uspelije obradjivan“.

Autorka je ukazala da roman govori o demenciji majke koja umire i o ćerci koja te teške trenutke proživljava s njom.

Ovo štivo stvarala sam kao mozaik sklopljen od dijaloga i proze – ukazala je Dimić i dodala da je ovako prestižna nagrada svakako vrhunski momenat u životu pisca.

Odluku o dobitniku 63. NIN-ove nagade doneo je žiri u sastavu Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

U najužem izboru za roman godine bila su četiri pisca – Vladan Matijević za roman „Susret pod neobičnim okolnostima“, Ivana Dimić za „Arzamas“, Vladimir Tabašević za „Pa kao“ i Vladislav Bajac za delo „Hronika sumnje“.

Ovogodišnja laureatkinja Ivana Dimić rodjena je 1957. godine u Beogradu, gde je 1982. diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Izvor: Beta

/

Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.