JUNACI NAŠEG DETINJSTVA: Od Timotija Džona Bajforda do Branka Kockice

0

Redakcija Školskog i obrazovnog programa Radio-televizije Beograd odigrala je važnu ulogu u formiranju mnogih generacija.

Pre 30-ak godina, u vreme bez Interneta i sa samo dva televizijska kanala, odrastala su neka deca. Nisu živela u najidealnijim uslovima na svetu, kao ni u najidealnijoj zemlji na svetu, ali su bila bezbrižna. Vaspitavana su da poštuju starije, posebno učitelje, nastavnike i profesore, da pomažu slabijim i siromašnijim, da ne cene drugove po modelu patika koje nose… Ali, zarad istine, te generacije su kao i druge učestvovale, možda samo u mnajoj meri i s manje strasti, u krvavom raspadu Jugoslavije.

Veliku ulogu u formiranju zdravih ličnosti sa humanim sistemom vrednosti, pored porodica i škola, odigrale su redakcije školskog, obrazovnog i dečijeg programa televizija bivše Jugoslavije. Prednjačila je Televizija Beograd. Njen školski i obrazovni program bio je uzor drugim TV kućama u svetu. Danas ćemo vas podsetiti na ličnosti koje su kreirale sjajan televizijski program za decu i omladinu.

TIMOTI DŽON BAJFORD (1941 – 2014)

Naš Englez. Došao je u Beograd početkom 70-ih i u njemu ostao do kraja života. Osmislio i režirao, pored ostalog, Neven Babino unuče i Poletarac.


BRANKO MILIĆEVIĆ (1946)

Svi ga bolje znamo kao Branka Kockicu. Iako u svom glumačkom portfoliju ima mnoštvo uloga kao što je ona u “Užičkoj republici”, Branka Kockicu smo svi zavoleli i kao voditelja obrazovno-vaspitne emisije “Kocka, kocka, kockica”.

MILUTIN-MIĆA TATIĆ (1923 – 1991)

Uspešan filmski, pozorišni i televizijski glumac koji je najveću popularnost stekao kao junak serije za decu “Na slovo, na slovo” rađene po tekstu Duška Radovića.


MLADEN ANDREJEVIĆ (1955)

Mlađa Andrejević iliti Aca Poštar. Glumac, jednako uspešan u pozorištu (Atelje 212) i na filmu.

DEJAN ĐUROVIĆ (1938)

Još jedan glumac među omiljenim likovima nešeg detinjstva. Osim što je svojim glasom dao pečat serijalu “Opstanak”, igrao je u “Nevenu”.


PREDRAG PANIĆ (1951)

Zbog njega smo voleli da gledamo “Kolariću paniću”.

MINJA SUBOTA ( 1938)

Tvorac „Muzičkog Tobogana„. Program koji je najmenjen najmlađima, ali u njemu su podjednako uživale i bake i deke, strine i tetke.

Foto: Printscreen/Youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.