JUNACI NAŠEG DETINJSTVA: Od Timotija Džona Bajforda do Branka Kockice

Pre 30-ak godina, u vreme bez Interneta i sa samo dva televizijska kanala, odrastala su neka deca. Nisu živela u najidealnijim uslovima na svetu, kao ni u najidealnijoj zemlji na svetu, ali su bila bezbrižna. Vaspitavana su da poštuju starije, posebno učitelje, nastavnike i profesore, da pomažu slabijim i siromašnijim, da ne cene drugove po modelu patika koje nose... Ali, zarad istine, te generacije su kao i druge učestvovale, možda samo u mnajoj meri i s manje strasti, u krvavom raspadu Jugoslavije.

Veliku ulogu u formiranju zdravih ličnosti sa humanim sistemom vrednosti, pored porodica i škola, odigrale su redakcije školskog, obrazovnog i dečijeg programa televizija bivše Jugoslavije. Prednjačila je Televizija Beograd. Njen školski i obrazovni program bio je uzor drugim TV kućama u svetu. Danas ćemo vas podsetiti na ličnosti koje su kreirale sjajan televizijski program za decu i omladinu.

TIMOTI DŽON BAJFORD (1941 - 2014)

Naš Englez. Došao je u Beograd početkom 70-ih i u njemu ostao do kraja života. Osmislio i režirao, pored ostalog, Neven Babino unuče i Poletarac.

(old_image)


BRANKO MILIĆEVIĆ (1946)

Svi ga bolje znamo kao Branka Kockicu. Iako u svom glumačkom portfoliju ima mnoštvo uloga kao što je ona u “Užičkoj republici”, Branka Kockicu smo svi zavoleli i kao voditelja obrazovno-vaspitne emisije “Kocka, kocka, kockica”.

(old_image)

MILUTIN-MIĆA TATIĆ (1923 - 1991)

Uspešan filmski, pozorišni i televizijski glumac koji je najveću popularnost stekao kao junak serije za decu “Na slovo, na slovo” rađene po tekstu Duška Radovića.

(old_image)


MLADEN ANDREJEVIĆ (1955)

Mlađa Andrejević iliti Aca Poštar. Glumac, jednako uspešan u pozorištu (Atelje 212) i na filmu.

(old_image)

DEJAN ĐUROVIĆ (1938)

Još jedan glumac među omiljenim likovima nešeg detinjstva. Osim što je svojim glasom dao pečat serijalu “Opstanak”, igrao je u “Nevenu”.

(old_image)


PREDRAG PANIĆ (1951)

Zbog njega smo voleli da gledamo “Kolariću paniću”.

(old_image)

MINJA SUBOTA ( 1938)

Tvorac "Muzičkog Tobogana". Program koji je najmenjen najmlađima, ali u njemu su podjednako uživale i bake i deke, strine i tetke.

(old_image)

Pogledajte još