ROBOVI SUJEVERJA: Na šta smo spremni da bismo se zaštitili od zle sudbine

Još od davnina su postojali brojni rituali koji su se u našem narodu praktikovali, a koji su imali zadatak da nam obezbede sreću i uspeh u nekom poduhvatu, ili da nas zaštite od zle sudbine.

Ta stara verovanja su i danas čvrsto utkana u naš svakodnevni život. Iz straha da će nam se nešto strašno desiti, pribegavamo ritualima koji u priličnoj meri menjaju našu dnevnu rutinu.

Danas je petak 13, dan za koji se veruje da je najbaksuzniji na svetu. Iznenadiće vas podatak da veliki broj ljudi danas izbegava da izlazi iz kuće, u strahu da će ih neka zla kob zadesiti. Širom sveta postoje hoteli koji nemaju sobu pod brojem 13, baš zato što donosi nesreću.

Postoje i druga praznoverja koja smo u velikoj meri prihvatili.
Kad vidimo crnu mačku da prelazi put, instiktivno ili namerno, zaobiđemo je u širokom luku. Za crnu mačku je odm davnina neuki narod verovao da predskazuje smrt ili, u najmanju ruku, nesreću. Tako je, vremenom, proisteklo verovanje da će osobu kojoj crna mačka pređe put, zadesiti neka nesreća.

Takođe, praznoverje kaže da razbijeno ogledalo donosi sedam godina nesreće. Ovo sujeverje je nastalo jer je nekada davno, kada ogledala nisu postojala, čovek je mogao svoj odraz da vidi samo u mirnoj vodi. Smatralo se da on predstavlja njegovu dušu i ako bi se odraz poremetio, povredio bi sebe i svoju dušu. Ovo verovanje se održalo i kad su nastala ogledala. Do tačnog broja nesrećnih godina se došlo na osnovu verovanja starih Rimljana da se čovekov život ciklično obnavlja svakih sedam godina.

Isti slučaj je i sa prolaskom ispod merdevina. Praktično ne postoji osoba koja se danas usudi da to namerno uradi. Ovo verovanje je poteklo iz drevne Azije, kada su osuđenike na smrt vešali o merdevine. Pošto se tada verovalo da je smrt “prelazna”, prolaskom ispod leša biste na sebe navukli zlu kob, odnosno prizvali smrt.

Osim zlokobnih, dosta je i verovanja koja su pozitivna, koja imaju zadatak da nam obezbede sreću i uspeh u nekom poduhvatu.
Zato, na primer, kada želimo sebi da obezbedimo neki povoljan ishod, kucnemo u drvo tri puta. Jedno od najrasprostranjenijih sujeverja vezano je za odžačare - kada ga vidimo, valja da se uhvatimo za dugme. Dugme predstavlja „magični krug“, vrstu amajlije koja treba da pripomogne ispunjenju želje, odnosno da odagna uticaj nečistih sila.

Bilo da smo sujeverni ili ne, ne propuštamo da uberemo detelinu s četiri lista kad na nju naiđemo. Verovanje da ova biljka donosi sreću, poteklo je iz Engleske. Starokeltski sveštenici su verovali da ova retka travka ima magična svojstva, a osoba koja je pronađe, dobijala je sposobnost da vidi zla bića kao što su veštice i demoni, što bi joj pomoglo da ih izbegne i zaštiti se.

Pogledajte još