Vrhovni sud ukinuo presudu Saši Radaku za zlocin na Ovčari

BEOGRAD, 10.aprila 2007. (Beta) - Vrhovni sud Srbije ukinuo je prvostepenu presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kojom je Saša Radak osuđen na 20 godina zatvora za zločin nad ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991.godine.

Kako se navodi u današnjem saopštenju Vrhovnog suda, uvažena je žalba optuženog i presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka jer je zasnovana na nedovoljno utvrđenom činjeničnom stanju.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje a istom odlukom optuženom Saši Radaku je produžen pritvor.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 6.septembra 2006. Sašu Radaka na maksimalnih 20 godina zatvora za učešće u ubistvu 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Sudsko veće predsedavajućeg Veska Krstajića proglasilo je krivim dobrovoljca Jugoslovenske narodne armije Radaka, ocenivši da je "to primerena kazna" za Radaka, jer je "sa sigurnošću" utvrđeno da je sa više pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara učeštvovao u zločinu u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine.

Radaku je 7. jula prošle godine počelo izdvojeno suđenje u odnosu na već započet glavni postupak za Ovčaru, koji je završen osuđujućim presudama za 14 od 16 optuženih pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara. Od toga osmorica su osuđeni na maksimalne zatvorske kazne.

Tu presudu ukinuo je Vrhovni sud u decembru prošle godine, uvaživši žalbe i odbrane i tužilaštva i vratio predmet na ponovno suđenje. Predmet je vraćen zbog povreda odredaba krivičnog postupka. Ponovno suđenje počelo je 12.marta.

Pogledajte još