Pismo Van Gogovog doktora otkriva misteriju umetnikovog odsečenog uha

Pismo doktora Vinsenta van Goga otkriva da je čuveni slikar odsekao sebi celo levo uho i dao ga sobarici što se razlikuje od ranije utvrđenih istorijskih smernica incidenta.

U pismu lekara problematičnog umetnika doktora Feliksa Reja nalazi se i skica odsečenog uha i šta mu se dogodilo.

Istoričari umetnosti su pre svega mislili da je postimpresionistički slikar samo odsekao deo ili ušnu školjku svog uha pre nego što je odrubljeno meso dao čistačici u javnoj kući u kojoj je boravio u Arlu u Francuskoj, piše "Independent".

Zahvaljući pismu doktora Reja, naučnica Bernadet Marfi je mogla da dokaže da je uho zapravo dato devojci po imenu Gabrijela, prenosi "Telegraf".

Naime, Gabrijela je bila veoma povređena nakon što ju je napao pas i morala je da radi kao čistačica u bordelu da bi pokrila medicinske troškove u bolnici.

- Otkriće pisma doktora Reja, koje je veoma jasno i obiluje činjenicama, konačno daje odgovor na pitanje koji deo njegovog uha je odsečen - kaže Nienke Baker, kustos muzeja u Amsterdamu.

- U pitanju je važan dokument, koji nas približava doktoru koji je brinuo o čuvenom slikaru - dodaje ona.

- Ovo rešava nedoumicu da li je odsekao celo uho, samo deo ili samo ušnu školjku - rekao je profesor Luj van Tilborh sa Univerziteta u Amsterdamu za "MailOnline".

- Sada znamo da je to zaista bilo celo uho. To je bitan dokument sa mnogo emotivne važnosti - rekao je Tilborh.

Pismo, pištolj koji je koristio da bi izvršio samoubistvo 11890. godine i 25 njegovih slika će biti predstavljeno na izložbi "Na ivici ludosti" u muzeju u Amsterdamu, koji je otvoren u čast Van Gogu.

Izvor: NationalGeographic.rs

Pogledajte još