#DIGITAL2016 - Marinela Kvapil: Televizija će još dugo u Srbiji ostati mesto porodičnog okupljanja

Ovogodišnji –#Digital2016– trajaće 2 dana –15. i 16. septembra(četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva ugaleriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Na panelu "Who Will Kill The Reality Star? Koji će se tv-formati gledati u 2017." učestvovaće iMarinela Kvapil, kreativni producent TV produkcije Adrenalin.

Smatrate li da će doći do zasićena publike rijaliti formatima ili će oni, kao i u svetu, doživljavati nove oblike?

- Publika u svetu se već zasitila rijaliti formata kakvi su kod nas i dalje u proizvodnji. Ovakvi programi sa ekstremnim sadržajem odavno su pronašli svoje mesto na adekvatnim kablovskim kanalima. Kako je televizija ogledalo društva, kod nas su ovakvi programi prilično degradirani lascivnim sadržajem koji nema smisla, ali je i te kako režiran. To je zapravo antirijaliti.

Da li mislite da takve formate ipak treba cenzurisati?

- Ne verujem u cenzuru, celog žiovota se zalažem za slobodu medija. Mislim da rešenje nije u cenzuri nego u poštovanju sistemske regulative koja već postoji. Zakon je propisao kakav sadržaj i u kojim terminima sme da se emituje na određenim kanalima. Sa druge strane, ono što ne zabranjuje zakon trebalo bi da zabrani pristojnost. U vreme kada sam pre sedam godina bila urednik tada najvećeg rijaliti formata "Velikog brata" po licenci smo imali obavezu da ne emitujemo bilo kakav oblik nasilja, pa i verbalnog. Zbog jednog golog dupeta sam klečala na kukuruzu u kancelarijama RRA. I to je bilo u redu. Ovo sada nije.

U kom smeru se danas kreće televizijska produkcija u Srbiji? Da li pratimo trendove svetskih televizija?

- Televizijska produkcija u Srbiji prati svetske trendove onoliko koliko to budžeti dozvoljavaju. Direktori programa ozbiljnih televizija srećom prepoznali su trend gledanosti igranog programa i broj sati proizvodnje domaćih serija raste. Taj trend prati i Adrenalin koji upravo producira jesenji adut Prve televizije "Nemoj da zvocaš", sitkom nastao adaptacijom španskog formata "Scene iz bračnog života".

Šta će po vama biti najpopularniji televizijski formati u narednih 10 godina?

- Primat preuzimaju igrani formati na univerzalne teme koji od zemlje do zemlje doživljavaju svoje adaptacije. Talent formati se menjaju, ali ljudi će uvek želeti da otkrivaju fascinantne talente i uživaju u njima. Na žalost popularnost tv formata diktira i ponuda, a ponudu diktiraju okolnosti u jednom društvu.

Da li će internet "ugasiti" neke televizijske forme?

- Neke televizijske forme su se već preselile na internet, tako da ja ne bih govorila o gašenju, pre o selidbi, jer i sadržaje za internet neko treba da proizvede. Sa druge strane, mislim da će televizija još dugo u Srbiji ostati mesto porodičnog okupljanja.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linkuwww.color.rs/digital2016

Digital2016-vizual

Pogledajte još