NOVOSAĐANIMA "TAMBURICA FEST I PRIJATELJI": Tamburaški festival na Trgu slobode od 20. do 24. juna

0

"Tamburica fest", ovogodišnji, jubilarni svetski tamburšaki festival, koji već desetu godinu neguje baštinu i tamburašku kulturu, okupiće na Trgu slobode od 20. do 24. juna više od 600 izvođača iz osam zemalja.

U pripremama za proslavu jubileja, povodom kojeg je festival sa Petrovaradinske tvrđeve ovom prilikom „preseljen“ u centar grada, kao poklon Novosađanima i njihovim gostima, uz besplatan ulaz, u „Tamburica fest“ su užurbane aktivnosti.

Naime, dogovoreno je da „Zemlja prijatelj“ ovogodišnjeg, svetskog festivala bude Ruska federacija. To su u ambasadi Rusije u Beogradu potvrdili Njegova ekselencija, Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, i dr Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“ i predsednik Svetske tamburaške asocijacije. Takođe, dogovoreno je da ambasador Čepurin i svečano otvori ovogodišnji festival.

Oduševljeni smo činjenicom da sarađujemo sa Ruskom federacijom tim pre što će na festivalu nastupiti i Simfonijski orkestar ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije 'NP Osipova'. Pored toga otvorili smo i teme oko buduće kulturne razmene u kojoj će naši istaknuti tamburaški orkestri reprezentovati Srbiju u Moskvi i Sankt Peterburgu. Potrebno je naglasiti da su na prethodnih devet festivala 'Tamburica fest' svake godine nastupali vrhunski orkestri iz Rusije i po pravilu nagrađivani ovacijama naše publike – potvrdio je direktor festivala Pejčić.

Takođe u Beogradu, u Skupštini grada, predstavljen je i najnoviji projekat „Tamburica festa“ i RTV Vojvodine, koji nosi naziv „Prijatelji tamburice“. Reč je o duplom CD albumu sa 31 pesmom od 15 poznatih pevača iz čitavog regiona u pratnji Tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, koji su u prethodnih devet godina nastupali na svetskom „Tamburica festu“. Oni će i mastupiti na zajedničkom koncertu koji će biti održan 30. maja u koncertnoj zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

„Tamburica festa“, uz prijatelje, čuvene interpretatore, Merimu Njegomir, Željka Samardžića i Nikolu Rokvića, potvrdili su da će u utorak, 30. maja, na „Kolarcu“ nastupiti 13 od 15 pevača iz Srbije, BiH, Hrvatske i Makedonije a to su i Željko Bebek, Čeda Marković, Marinko Rokvić, Halid Bešlić, Zvonko Bogdan, Danka Stoiljković, Zoran Kalezić, Dušan Svilar, Dženan Lončarević i Nino Veličkovski, dok će zbog unapred zakazanih obaveza izostati Jelena Rozga i Ana Bekuta.

Ideja da povodom 10 godina „Tamburica festa“ okupimo pevače koji su nastupali na festivalu i snimimo njihove najlepše pesme, rodila se tokom razgovora sa Željkom Samardžićem. Naravno u svemu nam je pomogao Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji ove godine obeležava šest decenija postojanja – rekao je Pejčić.

Nikola Rokvić, najmlađi među pevačima, naglasio je da je počastvovan što nastupa uz velika imena koja je okupila tambura ali i istakao značaj čitavog projekta.

Veoma je važno da mi mlađi pevači čuvamo tradiciju, izvorni zvuk i tamburicu koja obeležava čitavo podneblje – rekao je Rokvić.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.