50 godina KCB

50 umetnika je pripremilo 50 torti, Ljubica Arsić video-priču, Bebi Dol nas je podsetila na najlepša muzička vremena, a Maja Mitić iz DAH Teatra, na uspešnu saradnju sa KCB...

Veselim muzičkim filmskim numerama Beogradski duvački orkestar je od 18 časova ispred Kulturnog centra Beograda, najavio njegovu rođendansku feštu. U 19 časova su došli mnogobrojni gosti iz političkog, kulturnog i javnog života Grada, čiji su prvi korak u Centar dočekali zvuci flauta kostimiranog ansambla Flauta Dolče. 

A malo dalje, Maja Mitić iz DAH Teatra izvela je odlomak iz predstave „Ova vavilonska pometnja“, kao sećanje na 1992. godinu kada je pometnja „pomela“ publiku u Kulturnom centru Beograda i u fontani ispred njega. 

Zvanično proslava prvih 50, počela je prikazivanjem animiranog filma „Solista“ (11sec) Nikole Majdaka, kojim je 1963. godine otvoren bioskop KCB-a. Prigodnim govorom prisutnima se potom obratila Danica Jovović Prodanović, direktorka, i podelila po pet zahvalnica najboljim radnicima KCB-a i zaslužnim saradnicima Centra koji su mu nesebično pomagali na PEDESETGODIŠNJOJ stazi uspeha. 

Ljubica Arsić, istaknuta književnica, prepoznatljiva po svežem i autentičnom jeziku proze, koja slavi strast, erotiku i život, uputila je Centru svoju rođendansku čestitku. To je metaforična priča o Beogradu kao urbanoj džungli, u kojoj je Centar mesto koje pokušava da opipa damare kulturnog života. S obzirom na modernost njenog izraza, priča je plasirana u formi video rada i projektovana na zid Likovne galerije KCB-a. 

A 50 torti za 50-ti rođendan koje su osmislili najpoznatiji slikari, vajari, grafičari, video i multimedijalni umetnici, fotografi... svih generacija, bila je prava art-poslastica. Oni su svoje nacrte izraditi kao intervencije na standardnim oblicima – krug, kvadrat, pravougaonik, romb.. Gosti su mogli i ne samo da vide, već i da se „slade umetničkim delima“ 

Goste je čekalo još jedno iznenađenje – otkrivanje „skrivenih“ puteva koji povezuju već poznate prostore KCB-a. Prvi put u njegovoj istoriji, publika je razotkrila te skrivene veze i tako se uverila da je njegova prostorna razuđenost samo prividna.

Džez kvartet „Šarić“ predvođen jednom od najboljih pevačica džeza i bluza na našim prostorima – Bebi Dol, podgrevao je slavljeničku atmosferu do ranih jutarnjih časova.

Bili smo da zabeležimo ovaj veliki kulturni događaj, ali i da u njemu uživamo. 

I još jednom... SREĆAN ROĐENDAN!!!

Pogledajte još