PREPORUKA ZA DANAS: Tamara Kučan - knjiga, film, koncert, vino, ličnost

Sa 16 godina počela je da se bavi pisanjem, a 2007. godine objavila je svoj prvi roman pod nazivom "Beograđanka". Godine 2010. postala je jedan od najmlađih članova Udruženja književnika Srbije. Osnivač je i direktor izdavačke kuće Urban art. Od romana je još objavila i "Made in Beograd" (2008), "Kocka" (2010), "Zauvek" (2012), "Peščani sat" (2013), "Kapija" (2014), "Oduvek" (2015), "Indigo" (2016). Danas sa vama deli svojih 5 preporuka na sebi svojstven i poseban način.

Foto: Promo

KNJIGA

Sve knjige u izdanju Urban arta su moja iskrena preporuka – pričaju drugačije priče. Ako moram da se odlučim za jedan naslov, to je "Rekvijem za Adama", Aleksandra Đuričića Asha. Ovaj surov i poučan psihološki triler preporučujem svakome ko je rastrzan između želja i mogućnosti, sopstvenog identiteta i očekivanja okoline.

www.delfi.rs

Foto: Promo

FILM

Veliki sam fan Pedra Almodovara. Mnogi ga doživljavaju kao kontroverznog režisera, za mene je on realista koji oslikava živote i čežnje ljudi sa margine, kroz maestralne zaplete, uz idealnu dozu satirei crnog humora. Jedan od njegovih najdražih filmova mi je "Prekinuti zagrljaji" (Los abrazos rotos). Ovaj film često kategorišu kao romantični triler, no prevelik je to kliše i jeftina etiketa za buntovnog genija poput Almodovara.

www.imdb.com

Foto: Promo

KONCERT

Najlepša koncertna sećanja su koncerti benda Placebo. Prvi koncert na koji sam u životu otišla je njihov koncert u Hali sportova 2003. godine. Slušala sam ih 2010. godine na Exit festivalu, potom u Atini 2014. godine. Iako nema izgleda da će u skorijoj budućnosti nastupati u regionu, ukoliko ste ljubitelji ovakvog zvuka, a put vas nanese u zemlju u kojoj nastupaju, verujem da ćete poneti lepe uspomene sa koncerta.

www.placeboworld.co.uk

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

VINO

Ljubitelj sam vina, ali nisam od onih koji u sećanjima čuvaju podatke sa etiketa. Pamtim trenutke u kojima sam pila vino, pamtim ljude sa kojima sam nazdravljala. Zato, moja preporuka za vino jeste da ga pijete srećni, sa ljudima koje volite.

LIČNOST

Inspirišu me hrabre, istrajne i borbene žene koje su uprkos teškim okolnostima uspele da ostvare svoje snove. Trenutno sam zaluđena Barbarom Korkoran, uspešnom američkom preduzetnicom, poznatom i po učešću u TV emisiji Shark tank. Moja večita inspiracija je i J.K Rouling. Iako smo stilski, tematski i žanrovski različite, sa identičnim preprekama smo se suočavale kao žene pisci.

www.barbaracorcoran.com

Autor: Nina Dotlić
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još