Mirko Ilić održaće predavanje na temu "Novi simboli mržnje" u Jugoslovenskoj Kinoteci

Mirko Ilić rođen je u Bosni. Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Evropi kao ilustrator i umetnički direktor, učestvujući u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi u SAD gde radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Umetnički direktor međunarodnog Tajm magazina postao je 1991. godine, a godinu kasnije i umetnički direktor editorijala u Njujork Tajmsu. Potom je, 1995. godine osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike. Dobitnik je nagrada Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umetničkih direktora i ID Magazina. Tokom 1994. i 1995. godine bio je potpredsednik AIGA ogranka u Njujorku.

Trenutno radi kao predavač na master studijama Fakulteta vizuelnih umetnosti. Sa Stivenom Helerom bio je koautor serije Genius Moves knjiga: 100 ikona grafičkog dizajna (2001.), Rukom napisan (2006.) i Anatomija dizajna (2007.), a sa Miltonom Glejzerom je koautor izložbe Dizajn neslaganja: društveno i politički inspirisan grafički dizajn (2006). Mirkovi radovi su višestruko nagrađivani i nalaze se u kolekcijama prestižnih institucija kao što su muzej Smithsonian i MoMa u Njujorku.

Hartefakt fond je, uz podršku Ambasade Australije u Beogradu, pokrenuo konkurs za realizaciju novih vizuelnih identiteta tolerancije. Konkurs je trajao do 31.08.2017. Nakon što su nam pristigli brojni radovi, žiri u sastavu: Mirko Ilić, Mia David, Robert Čoban, Ivan Tasovac i Nj.E. Džulia Fini napravili su selekciju deset radova koji će biti izloženi u Kinoteci.

Nakon predavanja posetite izložbu, „Novi simboli tolerancije“, u 17:30 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci. Deset autora/ki iz regiona, koji/e su se prijavili/e na Hartefaktov konkurs za stvaranje vizuelnog identiteta pojma tolerancije realizovali su interesantne radove koji prikazuju njihovo tumačenje ovog pojma. Otvaranje izložbe biće ujedno i proglašenje pobedničkog rada konkursa.

- Tolerancija je samo prva stepenica, na stepeništu koje nas izvodi iz mraka prema svijetlosti - rekao je Mirko Ilić na temu tolerancije.

- Ja zapravo ne volim reč tolerancija, jer ona dolazi od glagola tolerisati koji znači podnositi. Tolerancija je neka vrsta pozitivne nule na skali od netrpeljivosti, koja najčešće dolazi iz neznanja, ka onome što bi zapravo trebalo da bude cilj, a to je prihvatanje. Cilj društva koje gradimo nije samo tolerisanje drugačijosti, već prihvatanje da smo različiti i da je bogatstvo sveta upravo u tome. I zato smatram da je važno toleranciji dati nova značenja - rekla je Mia David na temu tolerancije rekla.

Posetite predavanje/izložbu i podržite važnost teme koja je danas, više nego ikada, potrebna kako bi naglasila sve aspekte potrebne da bi jedno multikulturalno društvo bilo u mogućnosti da živi u harmoniji. Tolerancija stvara društvo u kojem se svaki pojedinac oseća kao njegov vredan i važan pripadnik i samim tim doprinosi njegovom progresu.

Pogledajte još