GUDAČKI KVARTET HABANERA: Kada snovi postanu realnost

Gudački kvartet Habanera nastao je pre 12 godina, kao zajednička ideja četiri prijateljice koje su rešile da svoje snove pretoče u realnost.

- Odlučile smo da postanemo tim kako bismo stvorile našu malu oazu nečega što je drugačije, nečega u čemu bismo mogle da provedemo kvalitetno vreme nakon predavanja na fakultetu i jednostavno se zabavimo. Iako je to danas postao naš posao, prvobitna svrha se nije izgubila zato što je naša muzika za nas i dalje lek. Kada organizacija i svi propratni elementi našeg nastupa oduzmu mnogo energije i vremena, zasvirati zajedno, za nas, znači uroniti u nešto mirno i sigurno - objašnjava Milica Grujić, čelistkinja i vođa ovog interesatnog kvarteta i dodaje da su aranžmani pisani za kvartet zapravo pesme koje su same birale kako po sopstvenom, tako i po ukusu publike.

- Uživamo dok izvodimo rock, izazov nam je da obradimo numere moderne pop muzike, MTV hitove npr, ali se bavimo i obradama domaćeg etno folka što uvek odlično prolazi kod ljudi, jer se iznenade kada čuju „Đelem, đelem“ u aranžmanu za gudački kvartet. Veliki deo našeg repertoara čini i filmska muzika, kako iz stranih, tako i domaćih filmova. U današnje vreme je zaista poduhvat početi rad na nečemu što se razlikuje. Ljudi često posežu za već oprobanim receptima koji, uslovno rečeno, donose neki uspeh i "prolaz" kod publike, pa zato dolazimo u situaciju, naizgled, nedovoljno raznovrsne muzičke scene. Zapravo, kada se bolje pogleda, na njoj se itekako mogu naći i kvalitet i raznovrsnost, ali možda je nama lakše da to pronađemo, jer smo i sami muzičari. Taj put kvaliteta i različitosti je duži, teži ali donosi trajnije rezultate, kao i pravu publiku. Mislimo da je u vreme kada se izgubio kompas za dobrim ukusom, poenta ne prepustiti se tome, već praviti svoj put sa ciljem za koji vi verujete da je ispravan - istakla je Milica Grujić.

Foto: Promo

Pogledajte još