PREPORUKA NEDELJE: Snežana Miljković - knjiga, film, vino, predstava, muzički album

Foto: Zoran Mirčetić

Ujedno je i diplomirani ekonomista, a trenutno radi kao novinar i urednik rubrike "Iskre pravoslavlja" u magazinu "Ona". Član je NUNS-a, koordinator i autor projekta "Oduhovljenje" pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, radi i kao prevodilac i menadžer. Ova dama bavi se i humanitarnim radom, a trenutno završava pisanje svoje prve knjige. Duboko veruje da slučajnosti ne postoje i da dobrota i ljubav planine pomeraju. Ističe i da savršeno funkcioniše samo kada deluje na više frontova istovremeno, a ponosna je majka dve devojčice, Sare i Vanje. Svoj mir pronalazi u knjigama, pisanju i manastiru, a danas za vas daje svojih pet preporuka.

Foto: Promo

KNJIGA "SVETI SERAFIM SAROVSKI – PROROK LJUBAVI BOŽJE"

Ako se ikada u istoriji crkve skoro bukvalno potvrdila reč o postojanju "zemaljskih anđela i nebeskih ljudi", onda je to bilo u prvoj polovini 19. veka u Rusiji, u Sarovu i Divjejevu. Sveti Serafim je još za vreme svog života pokazao da je moguće pobediti sebe, preobraziti se dušom i telom i ljubavlju spasiti na hiljade ljudi oko sebe, nekada i samo samim svojim postojanjem. Knjiga nam ne daje samo žitije svetitelja, nego i istinske i prelepe primere dejstvovanja silom ljubavi i vere. Vraćam joj se redovno i veoma često, ponekad onako nasumice jer zaista poseduje onu svetlosno-optimističnu moć koja nam je svima potrebna u borbi sa svakodnevnim iskušenjima.

www.mikroknjiga.rs

Foto: Promo

FILM "OSTRVO"

Ruski film "Ostrvo", reditelja Pavela Lungina iz 2006. godine, sa neuobičajenom temom za sam motiv filma. Priča se odvija na dalekom severu Rusije i na fantastično miran i duboko duhovan način prikazuje život Anatolija, glavnog junaka, ložača uglja u manastiru, njegovo kajanje i unutrašnju borbu, jurodivost i sazrevanje. Zanimljiv je i sam život glavnog glumca, Pjotra Mamonova, od nekada kultne figure underground rok scene u SSSR-u 80-ih godina do potpunog preokreta, povlačenja iz javnosti i posvećenosti religiji.

hristijance.org

Foto: Promo

VINO "CAR DUŠAN"

Pravi ljubitelj dobrog vina zna da je među najboljima makedonsko vino. Pogotovo ako potiče iz Tikveškog kraja, Takvo visokokvalitetno vino u Srbiji donosi nam vinarija "Car Dušan", a preko svog istoimenog osvajača. Sa moćnim i uticajnm ukusima, brend "Car Dušan" krunisan je sa nekoliko sorti i pojaviće se na našem tržištu već početkom sledećeg meseca. Moj izbor - Chardonnay.

Foto: Promo

PREDSTAVA "KAMENI CVET"

Savremenu adaptaciju čuvene ruske bajke, za koju sam lično i onako baš, emotivno, vezana, možete pogledati u Malom pozorištu "Duško Radović". Režiju i scenografiju potpisuje jedan od naših vodećih reditelja Nikita Milivojević, a originalni dramski tekst napisala je Mila Mašović-Nikolić. Zašto baš "Kameni cvet"? Doživeti ovu priču o ljubavi i hrabrosti, i spolja i iznutra, sa ljudima koji rade na njoj i koji poseduju te iste osobine glavnog junaka, počev od tehnike, glumaca, osoblja, na čelu sa fantastičnim domaćinom i pre svega plemenitim i mudrim čovekom od koga sam zaista puno naučila, Alekom Rodićem, jeste i privilegija i dar. Jer, "bez ljubavi je čovek samo stena".

www.malopozoriste.co.rs

Foto: Promo

MUZIČKI ALBUM "DEAD INSIDE" GRUPE "VLADIMIR"

Muzički album je trenutno u pripremi i veoma brzo će se pojaviti u javnosti. "Vladimir" je nov, moderan metal bend sa fantastičnim kompozicijiama i tekstovima koje će, sigurna sam, veoma brzo pronaći svoj put do velikog broja ljubitelja dobrog zvuka. Momci, pored muzičkog kvaliteta, poseduju i one prave ljudske vrednosti i znaju i umeju da svoje emocije veoma lako prenesu na publiku. Uskoro ih gledamo i slušamo na velikom humanitarnom festivalu u Beogradu koji sami organizuju sa ciljem pružanja pomoći Domu za devojčice i žene sa smetnjama u razvoju pri manastiru Svete Petke kod Paraćina.

Autor: Nina Dotlić
Foto: Zoran Mirčetić/Privatna arhiva

Pogledajte još