Ambasada Alžira obeležila nacionalni praznik

Ovim prijemom obeležena je 63. godišnjica početka rata za nacionalno oslobođenje Ažira od kolonijalne vlasti 1. novembra 1954. godine.

- Kada proslavljamo ovaj dan, ne možemo, a da se ne setimo podrške, koju su bivša Jugoslavija i srpski narod pružili borbi alžirskog naroda u tim dugim ratnim godinama - rekao je ambasador Šebšub pozdravljajući prisutne.

Alžir i Srbija su, kako je dodao, znali da sačuvaju to prijateljstvo koje je i danas temelj raznovrsne i čvrste privredne i kulturne saradnje.

- Privržene istim vrednostima mira, slobode i poštovanja suvereniteta, naše dve zemlje jedna drugu podržavaju u stavovima u međunarodnim forumima i u stalnoj su koordinaciji po svim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa - istakao je ambasador.

On se zahvalio članovima Društva prijatelja Alžira na trudu koji ulažu na očuvanju i jačanju prijateljstva dva naroda i odao priznanje delu Stevana Labudovića, snimatelja "Filmskih novosti" čiji su filmski zapisi svetu, kako je istakao, otkrili pravu sliku o alžirskom ratu.

Sa istom rešenošću koja je nadahnjivala generaciju iz novembra 1954, Alžir je danas posvećen ekonomskom i socijalnom razvoju a na diplomatskom planu, ostaje privržen poštovanju slobode, suvereniteta i nezavisnosti, istakao je ambasador.

On je napomenuo da u istom duhu Alžir danas nastavlja da se zalaže za rešenja za žarišta u svom regionu i doprinosi rešavanju svih značajnih pitanja u svetu.

Prijemu su prisustvovali ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom i druge ličnosti iz javnog, diplomatskog i političkog života a nacionalne himne Alžira i Srbije izveo je hor Barili iz Požarevca.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još