Norvežanin Solum svetski prvak u freestyle fudbalu

Južnoafričku Republiku trese fudbalska groznica, a do početka Svetskog prvenstva ostalo je još samo 42 dana! Prvak Južne Afrike u freestyle fudbalu "Kamalio" borio se za titulu svetskog prvaka u Kejp Taunu na Red Bull Street Style takičenju. Ipak krunu je poneo sa sobom na sever Norvežanin Anders Solum. 

60 fristajl fudbalera iz celog sveta borili su se u Kejp Taunu u sredu uveče na Red Bull Street Style svetskom finalu 2010. Norvežanin Anders Solum, 27, je svojim trikovima pred ogromnom publikom u gradskom centru Grand Parade, osvojio zlatnu medalju. Južnoafrički lokalni heroj Kamal Rančod (Kamal Ranchod), 21, stigao je do samog finala, ali na kraju je morao da prizna poraz. Žorž Vea (George Weah) (LB) i Edgar Davids (NED) uručili su trofej ponosnom pobedniku pred novinarima iz više od 30 zemalja. 

Norvežanin Anders Solum je uspeo da impresionira sudije svojim raznovrsnim pokretima koji se suprotstavljaju gravitaciji: „Ne znam nijednog profesionalnog fudbalera koji može da izvede ove trikove,“ prokomentarisao je sudija u finalu i trostruki afrički fudbaler godine Žorž Vea. „Danas smo mogli da vidimo šta zapravo znači imati savršenu kontrolu nad loptom. Dugo nam je trebalo da odlučimo koja zemlja treba da osvoji titulu.“ 

Holandska zvezda Edgar Davids, koji je bio sudija i na prvom svetskom finalu u Sao Paolu (BRA) 2008, takođe je ostao bez reči: „Neverovatno. Tako je tanka linija između potpune sreće i ogromnog razočarenja. Sve što možete da uradite je da gledate i da budete impresionirani – ovi momci su prosto neverovatni, i mislim da je norveški sportista definitivno zaslužio da pobedi. Zaslužuje veliko poštovanje!“ 

Treće mesto je pripalo Kolumbijcu Kristijanu Majorgi (Christian Mayorga), dok je Austrijanac Faruk Onmaz završio na četvrtom mestu. Velike fudbalske nacije kao što su Brazil, Nemačka, Engleska, Holandija i Španija, takmičenje su završile praznih ruku. 

Predstavnik Srbije, Arijan Babičković na žalost nije uspeo da se plasira među 16 najboljih. U veoma teškoj grupi Arijan je zauzeo peto mesto pobedivši predstavnika Irana i Gvatemale dok je dvoboje izgubio od predstavnika Mađarske, Irske, Novog Zelanda i Egipta. Moramo napomenuti da je ovo bio prvi put da je Srbija imala predstavnika na Svetskom prvenstvu u freestyle fudbalu. 

U okviru Red Bull Street Style takmičenja 2010, prijavilo se preko 5000 takmičara u 221 nacionalnom kvalifikacionom turniru u 60 zemalja. 2008, titulu je osvojio Francuz Šon Garnije (Sean Garnier).

Pogledajte još