NAJBOLJI SAGOREVAČI MASTI: Izbor namirnica ključan za postizanje top forme

Njihovim kontinuiranim unošenjem organizam se može dovesti u top formu, i mogu se izbeći potencijalni zdravstveni problemi, poručuju nutricionisti.

* Celer zbog eteričnih ulja i veoma jakog ukusa ubrzava varenje i razmenu materija u organizmu. Kalijum koji sadrži podstiče izlučivanje tečnosti. Koren celera često se koristi za supe i sosove, a može da se jede i svež i kao salata.

* Žitarice i koštunjavo voće podstiču razmenu materija, a posebno lešnici, jer sadrže veliku količinu magnezijuma. Zahvaljujući ovom mineralu povećava se potrošnja energije, pa mast ne uspeva da se zadrži u organizmu.

* Vitamin C takođe dosta pomaže sagorevanju masti. Zapravo, podstiče proizvodnju hormona koji utiče na to da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamina C najviše ima u kiviju, limunu, grejpfrutu, paprikama, brokoliju i šipurku. Njegovo dejstvo je posebno izraženo noću, i to u kombinaciji sa belančevinama. Zato, pre spavanja treba popiti čašu mleka u koju je dodato nekoliko kapi limuna.

* Biber pomaže svojom ljutinom koja podstiče razmenu materija, cirkulaciju, a otvara i pore. Sve to skupa ubrzava razgradnju masti. Slično dejstvo ima i kari, čili, ljuta paprika.

* Đumbir, pikantni koren, sadrži veliku količinu eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Enzimi iz đumbira pospešuju varenje. On može da se koristi tako što se sitno isecka 10 do 20 grama, prelije vrućom vodom i popije.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još