Dolaze u Srbiju po dokumenta

0

BEOGRAD, 13. avgust 2007. (FoNet) – Albancima s Kosova i Metohije u Srbiji je izdato od 1999. godine više od 220.000 novih srpskih pasoša, jer oni u inostranstvo mogu da putuju jedino uz važeći pasoš Srbije, države koju ne priznaju, piše "Politika".

BEOGRAD, 13. avgust 2007. (FoNet) – Albancima s Kosova i Metohije u Srbiji je izdato od 1999. godine više od 220.000 novih srpskih pasoša, jer oni u inostranstvo mogu da putuju jedino uz važeći pasoš Srbije, države koju ne priznaju, piše „Politika“.

Dokumenta koja kosovski Albanci dobijaju od UNMIK važe samo na Kosovu i Metohiji i s njima ne mogu da napuste teritoriju pokrajine.

Ranije su srpski pasoš mogli da dobiju u Prištini, ali je posle nekoliko napada na srpske službenike odlučeno da se Pokrajinski sekretarijat unutrašnjih poslova preseli iz Prištine u Nišku Banju.

Srpski organi su 1999. godine sačuvali od uništenja i prebacili u Srbiju oko 5.000 matičnih knjiga s Kosova i Metohije i jedino na osnovu njih mogu se dobiti validna dokumenta kao što su izvodi iz knjiga rođenih ili umrlih, venčani listovi, uverenja o državljanstvu, navodi list.

Prema zvaničnim podacima na osnovu tih matičnih knjiga godišnje se u Srbiji izda oko 50.000 različitih dokumenata za Albance, Srbe i pripadnike drugih nacionalnosti s Kosova i Metohije.

U Niškoj Banji nalaze se matične knjige za Prištinu i još nekoliko većih opština na Kosovu s najbrojnijim stanovništvom i tu je do sada izdato oko 170.000 pasoša.

Zbog velikog pritiska na Niš, Nišku Banju i druga mesta u Srbiji nedavno je otvoren punkt koji obezbjeđuju KFOR i UNMIK, na putu od Kosova Polja do Prištine, gde radnici matične službe dva puta sedmično primaju zahteve za izdavanje dokumenata, navodi list.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.