Dolaze u Srbiju po dokumenta

BEOGRAD, 13. avgust 2007. (FoNet) - Albancima s Kosova i Metohije u Srbiji je izdato od 1999. godine više od 220.000 novih srpskih pasoša, jer oni u inostranstvo mogu da putuju jedino uz važeći pasoš Srbije, države koju ne priznaju, piše "Politika".

Dokumenta koja kosovski Albanci dobijaju od UNMIK važe samo na Kosovu i Metohiji i s njima ne mogu da napuste teritoriju pokrajine.

Ranije su srpski pasoš mogli da dobiju u Prištini, ali je posle nekoliko napada na srpske službenike odlučeno da se Pokrajinski sekretarijat unutrašnjih poslova preseli iz Prištine u Nišku Banju.

Srpski organi su 1999. godine sačuvali od uništenja i prebacili u Srbiju oko 5.000 matičnih knjiga s Kosova i Metohije i jedino na osnovu njih mogu se dobiti validna dokumenta kao što su izvodi iz knjiga rođenih ili umrlih, venčani listovi, uverenja o državljanstvu, navodi list.

Prema zvaničnim podacima na osnovu tih matičnih knjiga godišnje se u Srbiji izda oko 50.000 različitih dokumenata za Albance, Srbe i pripadnike drugih nacionalnosti s Kosova i Metohije.

U Niškoj Banji nalaze se matične knjige za Prištinu i još nekoliko većih opština na Kosovu s najbrojnijim stanovništvom i tu je do sada izdato oko 170.000 pasoša.

Zbog velikog pritiska na Niš, Nišku Banju i druga mesta u Srbiji nedavno je otvoren punkt koji obezbjeđuju KFOR i UNMIK, na putu od Kosova Polja do Prištine, gde radnici matične službe dva puta sedmično primaju zahteve za izdavanje dokumenata, navodi list.

Pogledajte još