Fiće

Vlasnici nekad najdostupnijeg, a sada jednog od najpopularnijeg automobila - Fiće, okupili su se i ovog vikenda u centru Beograda. Iako je u Srbiji prestao da se proizvodi 1985. godine, Fićijada svake godine pokazuje koliko je zaljubljenika u ovaj auto. Nekada je Fiću mogao da ima svako, a danas samo oni koji ga vole.

U Srbiji sada ima dvadesetak modela ovog Fijatovog automobila. Vlasnici ih uglavnom sami održavaju, a i opremaju po svom ukusu. Malo tu može da stane, ali volja i posvećenost su velike.

Na Fićijadi možete videti "nabudžene", vrlo "luksuzno" i "zanimljivo" opremljene Fiće. Sve skupa, to izgleda simpatično.

Fiće, čije je zvanično ime "zastava 750" danas se u prilično lošem stanju kupuju preko oglasa, pa onda malo i koštaju, ali ima i onih koje su vlasnici sredili i koštaju nekoliko hiljada evra.

Na Fićijadama ima šta da se da se vidi, a i lepo da se popriča. Ali to nije sve, ove godine bilo je organizovano i dobrovoljno davanje krvi pa su skoro svi vlasnici fica, a i neki posetioci dali krv. Tako je ovaj događaj prerastao u humanitarnu manifestaciju.

Da ne zaborimo, a oni stariji pamte da je, verovali ili ne, Fića nekad bio i policijski auto. Takvo je bilo vreme i takve su bile potrebe.

N.D.

Pogledajte još