Poraz Zimonjića i Đokovića u dublu, Češka vodi sa 2:1

BEOGRAD, 19. septembra 2010. (Beta) - Srpski teniser Nenad Zimonjić i Novak Đoković izgubili su od Tomaša Berdiha i Radeka Štepaneka sa 1:3 (6:3, 1:6, 4:6, 1:6) u dublu, pa je Češka povela sa 2:1 u meču polufinala Dejvis kupa.

Prvi bod Češkoj juče je doneo Štepanek pobedivši Viktora Troickog sa 3:1 (4:6, 6:2, 6:4, 6:4), da bi Srbiji izjednačenje doneo Janko
Tipsarević koji je savladao Berdiha, takodje sa 3:1 (7:5, 6:2, 2:6, 7:6).

Finalista Dejvis kupa zato će biti odlučen u sutrašnjim singlovima. Prvo će Djoković od 14 sati igrati sa Berdihom, a potom će Tipsarević odmeriti snage sa Štepanekom.

Djoković je protiv Berdiha, sedmog tenisera sveta, igrao tri meča I dva puta je pobedio, ali je izgubio u jedinom ovogodišnjem susretu, u polufinalu Vimbldona. Tipsarević i Štepanek, 37. i 35. Teniseri sveta, igrali su dva meča i ostvarili po pobedu.

Selektori obe ekipe mogu i da promene igrače do sat vremena pred početak mečeva.

Česi su svakako bliži pobedi, pošto su u paru uspeli da savladaju jednog od najboljih dubl igrača sveta Nenada Zimonjića i Novaka Djokovića, drugog tenisera na ATP listi, koji je u sredu doputovao iz Njujorka gde je igrao finale Otvorenog prvenstva SAD.

Umor je primorao Djokovića da propusti jučerašnji dan duela sa Česima. Najbolji srpski igrač, uprkos danu odmora, u dublu nije bio na prepoznatljivom nivou, a izostala je i podrška Zimonjića, specijaliste za igru parova.

Srpski par je, ipak, uspeo da povede sa 1:0, pošto je u osmom gemu oduzeo servis protivnicima i sačuvao prednost za 6:3.

Taj brejk, medjutim, bio je jedini koji su srpski teniseri napravili, dok su Česi bili mnogo ubedljiviji.

Odmah su osvojili prva dva gema drugog seta, potom novom serijom od 4:0 brzo stigli do izjednačenja - 6:1.

Treći set Berdih i Štepanek su prelomili ranim brejkom, koji im je doneo vodjstvo od 2:1, uskoro i 3:1, što je im je bilo sasvim dovoljno.

Srpski dubl je jedinu šansu da se vrati u meč imao u drugom gemu četvrtog seta, kada su stekli prvu brejk priliku na servis Štepaneka.

Nisu je iskoristili, što su Česi strogo kaznili i osvajanjem šest gemova uzastopce stigli do konačnog trijumfa.

"Nismo se izborili sa velikim pritiskom, željom da pobedimo. Bili smo mnogo stegnuti, veliki je ulog bio. Sutra se igraju još dva singla, treba sada da motivišemo igrače, ali verujem u naš tim", istakao je odmah po završetku meča selektor Srbije Bogdan Obradović.

Porazu Srbije u dublu prisustvovali su, izmedju ostalih, i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar ekomonije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

Prvi finalista Dejvis kupa već je odlučen, pošto je Francuska u Lionu stekla nedostižnu prednost od 3:0 u duelu sa Argentinom.

Pogledajte još