Umro Artur Pen

0

NJUJORK, 29. septembra 2010. (Beta-AP) – Artur Pen, režiser filmskih klasika kakvi su "Potera bez milosti", "Boni i Klajd" i "Mali veliki čovek", umro je u 89. godini.

NJUJORK, 29. septembra 2010. (Beta-AP) – Artur Pen, režiser filmskih klasika kakvi su „Potera bez milosti“, „Boni i Klajd“ i „Mali veliki čovek“, umro je u 89. godini.

Penov prijatelj i menadžer Juan Bel kazao je da je Pen umro u utorak uveče, dan posle 88. rođendana i da je bolovao godinu dana. Posle rada na televiziji kao asistent režisera, Artur Pen najpre se proslavio kao reditelj na Brodveju, a potom 1960-ih godina i kao filmski režiser, inspirisan političkim i društvenim previranjima u toj deceniji.

Svojim stvaralaštvom Pen je predstavljao alternativu ustaljenoj komercijalnoj holivudskoj produkciji. Iako je bio bliži evropskom poimanju filmske umetnosti, u osnovi se bavio američkim likovima i američkim kulturnim i društvenim miljeom. Primeri surovog sveta u kojem junaci žive su filmovi „Potera bez milosti“, „Boni i Klajd“ i „Noćna kretanja“. Publika pamti i njegove filmove „Čudotvorka“, „Jedan Miki“, „Alisin restoran“, „Vizije osmorice“ i „Dvoboj u Misuriju“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.