Gosti Kustendorfa Otokar Vavra i Abas Kjarostami

0

BEOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) – Specijalni gosti ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji će biti održan od 5. do 11. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, biće češki reditelj Otokar Vavra i iranski reditelj Abas Kjarostami.

BEOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) – Specijalni gosti ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, koji će biti održan od 5. do 11. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, biće češki reditelj Otokar Vavra i iranski reditelj Abas Kjarostami.

Jedan od najznačajnijih čeških filmskih autora, stogodišnji Otokar Vavra, svojim filmovima obeležio je protekli vek, a među njegovim studentima, pored autora poput Miloša Formana ili Jiržija Mencla, bio je i osnivač „Kustendorfa“, reditelj Emir Kusturica.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak u Ministarstvu kulture Srbije Kusturica je rekao da će tokom festivala biti prikazani Vavrini filmovi „Romansa za trubu“ (1967) i „Čekić za veštice“ (1970), a česki reditelj će zajedno s domaćinom održati i filmsku radionicu za studente.

Abas Kjarostami će takođe razgovarati sa studentima, uz projekciju svog prvog filma snimljenog van Irana „Overena kopija“ (Francuska, (2010). U programu „Retrospektiva velikana“ biće prikazani i Kjarostamijevi filmovi „Gde je kuća mog prijatelja?“ (1987), „Krupni plan“ (1990), „Kroz maslinjake“ (1994) i kanski pobednik „Ukus trešanja“ (1997).

Gosti ovogodišnjeg „Kustendorfa“ biće i ruski reditelj Nikita Mihalkov, meksički glumac Gael Garsija Bernal („Dnevnik motocikliste“), norveški reditelj Erik Pope, koji će, takođe, voditi filmske radionice za studente.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.