Tači je stajao iza organizovanog kriminala

BEOGRAD, 21. decembra 2010. (Beta) - Jedan od bivših šefova UNMIK policije, Kanađanin Stju Kelok, izjavio je da nema ni trunku sumnje da je kosovski premijer i jedan od vođa Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači stajao iza organizovanog kriminala na Kosovu.

Tači i njegovi saradnici kontrolisali su celo Kosovo, uključujući policiju i granice, rekao je Kelok u izjavi za internet portal RTS-a i dodao da očekuje da će izveštaj o trgovini organima i umešanosti Tačija u organizovani kriminal Dika Martija pokrenuti potpunu istragu.

Kelok, koji je bio šef Odeljenja UNMIK policije za teski kriminal 2000. i 2001. godine, rekao je da su na Kosovu heroin, benzin, žene, oružje i svakakva roba neometano prelazili granicu u posebno obeleženim vozilima.

"Nemam ni trunku sumnje da su Tači i njegovi saradnici stajali iza ovoga. Uostalom, to je bila nagrada pobednicima. Iako se to međunarodnim organizacijama, možda, nije sviđalo, on je, uz američku podršku, de fakto bio predsednik i nije postojalo ništa što bi tu činjenicu moglo promeniti", rekao je Kelok.

On je dodao i da je i bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner redovno bio informisan o kriminalu na Kosovu.

Pogledajte još