Pešić: Napravio sam drastičnu promenu

Svetislava Pešića je nemoguće pozvati i postaviti mu samo jedno pitanje. Prava bi šteta bila ne iskoristiti priliku i sa jednim od najboljih evropskih stručnjaka svih vremena ne analizirati sve aktuelnosti magične igre. Svaki minut razgovora je dragocen.

Kapa dole, to što ste uradili sa Valensijom se graniči sa čudima – rekli smo Pešiću.

– Hvala, kao što Bosanci vole da kažu, napravio sam drastičnu promenu – našalio se trenerski velikan.

Cela Evropa bruji o Vama, komplimenti stižu sa svih strana?

– Iskren da budem, to me previše ne uzbuđuje. Na sve to gledam kao prirodnu posledicu uspeha. Sport ne priznaje istoriju. S obzirom da se i dalje dobro držim, sve ide kako bi i trebalo.

Od Valensije ste preko noći od davljenika napravili tim za svaki respekt?

Osećam se slično kao u Crvenoj zvezdi, s obzirom na energiju i želju koju vidim kod igrača. Mnogo vremena provodimo u dvorani, a kada je na tom polju sve kako treba, onda je zadovoljstvo daleko veće. Igrači me svakodnevno čekaju sa ciljem da nauče nešto novo.

To me čini srećnim i silno me motiviše. Momci kvalitetno treniraju, rezultati su dobri, publika je zadovoljna. Šta čovek više da poželi. Problem je samo što nema vremena za slavlje, konstantno moraš da misliš o stvarima koje te čekaju.

Stigli ste među osam najboljih u Evropi, sada Vas kraljevski klub deli od fajnal fora?

Možemo više, ne plašimo se to da kažemo. Ali, ima puno da se igra. Pre Evrolige, treba misliti o ACB ligi. Ipak, vidi se da se u podvesti svakog navijača nalazi pitanje – kako izbaciti Real? Biće to teška serija, pogotovo što imamo i dosta problema sa povredama. Klaver je odsutan, Agustin se takođe povredio. Ako budemo kompletni, sigurno da možemo u otvoren rat sa Realom.

Novo ime za selektora

Mesto selektora Srbije nezaobilazna je tema razgovora sa Pešićem, pogotovo kada je to mesto upražnjeno.
Reprezentacija je nešto posebno, pogotovo sada kada više nismo zemlja od 20 miliona stanovnika. Znatno je veća i obaveza. Moramo nešto da menjamo u filozofiji. Treba koristiti iskustvo Ivkovića, Obradovića i mene, ali smatram da nekog mlađeg treba baciti u vatru. Naravno, uz obavezu da mu svi pomognemo.

Vraćanje na stara imena može da pomogne, ali dugoročno gledano to nije pravo rešenje. Moramo da mislimo o mladima. Ni nama se nekada nije verovalo, ali dobili smo šansu koju smo manje više svi iskoristili. Za tu odluku treba imati i hrabrosti, ali u sportu bez nje nema ni uspeha.

Izvor: www.zurnal.rs

Pogledajte još