Adija: Želim sa Partizanom u Ligu šampiona

Nekadašnji najbolji mladi igrač na svetu Dominik Adija na meču protiv Inđije debitovao je u dresu Partizana. Napadač iz Gane, koji je selekciji „crnih zvezda“ do 20 godina doneo titulu svetskih šampiona, a u klub iz Humske je stigao na šestomesečnu pozajmicu iz Milana sa mogućnošću otkupa ugovora na kraju sezone.

Za medije u domovini je pričao o prvim danima u Srbiji, problemima sa kojima se susretao u Milanu, nekadašnjem i sadašnjem selektoru Gane Milovanu Rajevcu i Goranu Stevanoviću..

Mladi fudbaler je prvo naglasio da se u Beogradu odlično oseća.

- Za sada sve ide dobro. Od kada sam došao u Srbiju stvari su za mene počele mnogo bolje da se odvijaju. Uprava Partizana, treneri, saigrači, navijači, su bili veoma nakloni prema meni, a najvažnije je da je samnom u timu i saigrač iz reprezentacije Gane Prins Tejgo, sa kojim mogu da podelim ideje, i koji može da me posavetuje, kako o stvarima vezanim za teren, tako i onim van njega. Odlično sam se uklopio, uživam na treninzima u velikom kluba sa bogatom tradicijom i nadam se da ću u Partizanu uspeti da ostvarim uspeh – ističe Adija.

Iako je iz Milana došao u Srbiju, napadač crno-belih nije se složio sa konstatacijom da je napravio korak nazad u karijeri.

- Italijanska liga je većeg kvaliteta od srpske, ali je i u Srbiji šampionat veoma jak. Neki od najvećih svetskih igrača danas, igrali su u Srbiji pre nego što su prešli u velike klubove. Najbolji primer je Nemanja Vidić. Ukoliko on može da igra na tako kvalitetnom nivou, to vam mora reći da se u srpskoj ligi događa nešto posebno.

Takođe, tim iz Srbije je igrao u Ligi šampiona, tako da nije fer omalovažavati taj šampionat. Pored toga, došao sam da igram za Partizan, gde sam dobio priliku da pokažem talenat koji sam dobio od boga, što mi mnogo više odgovara nego da sedim na klupi u velikom Milanu.

Adija je sa medijima u domovini podelio i razloge zbog kojih je 2009. godine prešao na „San Siro“ iako je znao da su mu konkurencija za mesto u timu fudbaleri poput Ronaldinja, Inzagija, ističući da bi malo koji igrač odbio da pređe u Milan.

- Sa ove distance je to bio pogrešan potez, ali ne bih se baš u potpunosti složio sa tim. Koliko bi igrača na svetu odbilo priliku da zaigra za Milan. Danas bi pričali drugu priču da sam dobio šansu da igram i postižem golove. Jedini problem mi je bio što nisam imao priliku da pokažem svoj potencijal. Što se tiče konkurencije, nisam od osoba koja unapred prihvata poraz. Želeo sam da odem tamo i borim se za mesto da pokažem trenerima da sam sposoban za to. Jedino ako prihvatate velike izazove u životu imaćete priliku da postanete vrhunski.

Prema mišljenju reprezentativca Gane, jedini razlog zbog kojeg nije dobio pravu šansu u Milanu, je pravilo o broju fudbalera koji dolaze iz zemalja koje nisu članice evropske unije.

- Milan je već imao tri igrača koji nisu iz zemalja koje pripadaju EU, a s obzirom da su to bili jedni od najboljih fudbalera u timu, moje šanse da zauzmem mesto u ekipi su bile veoma male. Trener Leonardo mi je podizao samopouzdanje insistirajući na tome da moje vreme tek dolazi, ali kada je došao i Dejvid Bekam znao sam da moram da odem negde na pozajmicu kako bih dobio priliku da igram. Uvek sam bio pozivan u kamp Milana, ali je ključni problem bio u broju stranaca.

(old_image)

Na pitanje zbog čega nije dobio pravu priliku u Ređini, u koju je otišao na pozajmicu ne zna odgovor.

- Mislim da je to pitanje na koje bi najbolji odgovor mogao da da trener, jer sam na treninzima dao sve od sebe, ali kada su dolazile utakmice bio sam ignorisan. Jedini put kada sam dobio priliku da počnem meč postigao sam gol, mislio sam da će mi to obezbediti više minuta na terenu u mečevima koji su dolazili, ali na moje veliko iznenađenje na sledećoj utakmici nisam bio ni u protokolu. Tada sam počeo razgovore sa Milanom o odlasku u ekipu gde ću dobiti pravu priliku, i zbog toga sam stigao u Partizan.

Od boravka među crno-belima očekuje da, koliko je u njegovoj moći, pomogne timu da ostvari željene rezultate.

- Želim da pomognem klubu da na kraju sezone odbrani šampionsku titulu, kako bi dobili priliku da i sledeće takmičarske godine igramo u Ligi šampiona. Na ličnom planu, očekujem da nastavim sa podizanjem forme, igrajući redovno takmičarke mečeve.

Na prijateljskoj utakmici Gane i Togoa, Adija je postigao gol i bio je asistent. Smatra da mu je nekoliko pripremnih mečeva u dresu Partizana omogućilo da na tom susretu pokaže šta ume, kao i to što je na mesto selektor umesto Milovana Rajevca došao Goran Stevanović.

- Nekoliko pripremnih utakmica koje sam odigrao za Partizan pomogle su mi da dođem do prepoznatljive brzine i agresivnosti. Takođe, sa bivšim selektorom Rajevcem, Gana je igrala samo sa jednim napadačem, a s obzirom da je Asamoa Gijan bio u odličnoj formi bilo je teško doći do prilike da igraš. Ali sa novim trenerom Stevanovićem, koji je pokazao da želi da igra sa dva ili više napadača, biće mnogo više prilika i za druge napadače „crnih zvezda“ da igraju za svoju zemlju i pokažu šta znaju.

O razlikama Rajevca i Stevanovića fudbaler Partizana kaže:

- Očigledno je da će taktički biti drugačije. Stevanović je više napadački nastrojen, ali takođe ima i stroge poglede na odbranu. Mislim da ćemo sa novim selektorom postizati više golova. Ne smatram da je Rajevac imao pogrešnu taktiku, jer nas je doveo do željenog rezultata, a to je u fudbalu najvažnije – istakao je Adija.

Izvor: www.novosti.rs

Pogledajte još