Završena rasprava, o amandmanima u utorak

0

Skupština Srbije završila je u sredu uveče načelnu raspravu o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava kojima se predviđa da opštine umesto dosadašnjih 40 dobijaju 80 odsto sredstava od poreza na zarade, a raspravu o amandmanima nastaviće u utorak.

Sve opozicione stranke najavile su da neće podržati izmene tog zakona koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, čiji je lider Mladjan Dinkić, dok su stranke vladajuće koalicije saopštile da su podnele amandmane i da će naknadno odlučiti kako će glasati.

Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Liberalno-demokratska partija smatraju da je predložena decentralizacija tehnički neizvodljiv i ekonomski neisplativ projekat koji neće doprineti ravnomernom razvoju lokalnih samouprava, ali i još jedna politička prevara Mladjana Dinkića koju su uporedili sa „hiljadu evra akcija“.

Vladajuća Demokratska stranka podnela je amandmane kojima će se, prema rečima šefice poslaničke grupe ZES Nade Kolundžije, omogućiti da veći deo sredstava iz transfera solidarnosti pripadne najnerazvijenijim opštinama.

Izmenama Zakona predvidjeno je uvodjenje takozvanog transfera solidarnosti prema kojem Beograd ne bi dobijao transfer iz državnog budžeta, jer bi se on preusmeravao nerazvijenim opštinama. Predloženo je i smanjenje firmarine preduzetnicima na iznos dvostruke prosečne zarade u nekom gradu.

Kolundžija je rekla da je DS podneo i amandman da se svi lokalni projekti finansiraju iz lokalnih budžeta, kao i da Beogradu ide 70 odsto od poreza na zarade umesto 80 kako je predloženim izmenama predviđeno.

BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.