Cena žita na startu žetve do 20 dinara

0

Cena pšenice na početku predstojeće žetve biće od 17 do 20 dinara sa mogućnošću daljeg rasta nakon žetve, ocenili su u četvrtak stručnjaci.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin kazao je novinarima da je dobar pokazatelj cene pšenice ovogodišnjeg roda cena stočnog ječma koji se na berzi u Novom Sadu prodaje po ceni od 17 dinara po kilogramu bez PDV-a.

„Dosadašnja praksa je pokazala da je početna cena pšenice za pet do 10 odsto viša od cene stočnog ječma“, kazao je Galetin. On ne očekuje da cena pšenice na početku žetve bude veća od 20 dinara , ali da bi kasnije mogla da poraste i do 23 do 24 dinara za kilogram.

Direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković rekao je da cena domaće pšenice zavisi od cene u okruženju i na svetskim berzama bez obzira na želje ratara da će za kilogram dobiti 20 ili više dinara.

„Malo je verovatno da će im se ta očekivanja u toku žetve ispuniti“, kazao je Saković. On je naveo da je u poslednjih 15 dana kada su počele kiše u zapadnoj Evropi cena pšenice na berzama bila u padu . On smatra da će u toku žetve cena pšenice u Srbiji biti izmedju 17 i 18 dinara za kilogram.

BEOGRAD, 23. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.