Kfor i Euleks prebacuju odgovronost na Srbe

0

Krizni štab četiri opštine sa severa Kosova ocenio je u utorak da Kfor i Euleks izjavama da su prelazi Brnjak i Jarinje tehnički spremni da budu potpuno oprerativni nastoje da obmanu javnost, a dogovornost za stanje u tom delu Pokrajine prebace na kosovske Srbe.

„Navodno pomeranje dela bodljikave žice pred kamerama nije isto što i stvarno osloba]anje prelaza za slobodan protok robe i ljudi, za normalan život i snabdevanje gra]ana severa Pokrajine, za njihovu slobodu kretanja do svojih domova, radnih mesta ili škola“, navodi krizni štab.

Štab dodaje da bi izjave zvaničnika Kfora i Euleksa bile značajne i objektivne da su donete naredbe ili odluke o demilitarizaciji prelaza i potpunom povlačenju pripadnika kosovske policije i carine, kao i o ukidanju svih nelegitimnih zabrana i ograničenja protoka ljudi i robe.

Članovi kriznog štaba poručili su da će „blokade saobraćajnica biti uklonjene odmah nakon otklanjanja uzroka okupacije Jarinja i Brnjaka“. Štab navodi da su prelazi Jarinje i Brnjak i dalje potpuno okupirani i da to čine Kfor i Euleks i pripadnici „takozvane granične policije i carine Kosova“.

Portparol Euleksa Nik Hoton izjavio je da je prelaz Brnjak otvoren, ali da ga sada prelaze samo pešaci zbog barikada na prilaznim putevima.

ZVEČAN, 20. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.