Hiljade Albanaca na protestu u Preševu

0

Nekoliko hiljada Albanaca zatražilo je u sredu u Preševu od srpskih vlasti da, kako su naveli, prestanu sa diskriminacijom albanske zajednice u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Protest je održan po jakoj kiši, a protestna povorka kretala se od zgrade srednje škole u Preševu do zgrade Skupštine opštine. Protest je protekao bez incidenata. Okupljeni su nosili veliki broj zastava Albanije, Kosova, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Na protestu je pročitana deklaracija albanskih odbornika iz tri opštine sa juga Srbije u kojoj se traži da vlasti u Beogradu prestanu sa diskriminacijom Albanaca na jugu Srbije. Protestu su prisustvovali predstavnici albanskih političkih stranaka, ali se nisu obraćali prisutnima.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je za agenciju Beta da je protestni skup organizovan zbog diskriminacije Albanaca u prosveti, u upotrebi simbola, ograničenoj slobodi kretanja.

„Sa ovakvim diskriminacijama Srbija neće ući u Evrpsku uniju, dok ne ispuni zahteve Albanaca“, rekao je Mustafa.

Na čelu protestne kolone nalazio se veliki transparent na albanskom jeziku sa porukom „Stop diskriminaciji“, a jedan od transparenata je bio na srpskom i glasio je „Dosta, sutra je kasno“.

PREŠEVO, 21. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.