Obeležena 70. godišnjica Racije

0

U vojvodjanskom mestu Čurug u sredu je održan parastos žrtvama Racije, fašističkog zločina u kojem je madjarska vojska u Drugom svetskom ratu pre 70 godina pobila na hiljade gradjana u Novom Sadu, Bečeju i mestima u Šajkaškoj oblasti.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da se tužna prošlost ne sme zaboraviti i da ona treba da bude opomena narednim generacijama da se zločini ne smeju ponoviti.

„Ne postoji kolektivna, već samo individualna krivica i svako ima pravo na rehabilitaciju, jer je to u interesu ne samo onih kojih su lažno optuženi već i onih koji su nastradali u raciji koja je počinjena pre 70 godina u Čurugu“
, rekao je Egereši tokom obeležavanja godišnjice.

Sekretarka Memorijalnog društva „Racija 1942“ Jasmina Jurišin rekla je da je specifičnost Čuruga u dešavanjima tokom racije u tome što je to jedino selo koje je izgubilo čak 30 odsto stanovništava u januaru te godine.

Ona je dodala da je u planu ustavnovljavanje Muzeja žrtava racije u Čurugu, u zgradi Topalovog magacina, gde je posle parastosa odžan pomen žrtvama i položeni venci.

Parastos žrtvama Racije služio je episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej.

NOVI SAD, 4. januara 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.