Kineske firme zainteresovane za Srbiju

BEOGRAD, 5. januara 2012. (Beta) - Kineske kompanije zainteresovane su za gradnju mostova, hidroelektrana, autoputeva i železničkih koridora u Srbiji, izjavio je ekonomsko-trgovinski savetnik ambasade Kine u Beogradu Džu Lianči.

U intervjuu za Balkan magazin (www.balkanmagazin.net), Džu je kazao da o takvim novim projektima nije bilo zvaničnih pregovora, ali se intenzivno razgovara i da je s tim u vezi planirano da srpski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić poseti Kinu.

"Kineske kompanije jesu zainteresovane da investirju u Srbiji i celom regionu Balkana, ali investiranje nije jednostavno. Brojni dogovori izmedju kineskih i srpskih firmi su u toku. Detalje ne mogu otkrivati jer su poslovna tajna dok se ne potpišu ugovori", kazao je Džu.

On je istakao i da je za početak realizacije novih projekata neophodan dogovor i tome kako će se oni finansirati i dodao da je Srbija već stigla do limita zaduživanja, tako da srpska vlada mora da reši kako će ti projekti biti finansirani.

Ekonomski savetnik u kineskoj ambasadi je kazao i da su kineske kompanije iz oblasti informacionih tehnologije zainteresovane za razvoj proizvodnje u Srbiji.

"Kinske firme iz IT oblasti saradjuju s vašim Telekomom, Telenorom i Vipom, a zainteresovane su ne samo za prodaju već i za razvoj zajedničke proizvodnje komponenti i doradu u Srbiji ili regionu", kazao je Džu.

Pogledajte još