Proslave Bogojavljenja širom Evrope

0

Pravoslavni vernici u južnoj i istočnoj Evropi koji poštuju Gregorijanski kalendar obeležili su u petak praznik Bogojavljenja tradicionalnim plivanjem za krstom u ledenim rekama i jezerima.

Stotine pripadnika male grčke pravoslavne zajednice u Istanbulu i turisti iz susedne Grčke prisustvovali su ceremoniji Bogojavljenja i blagoslovljenja vode. Oko 20 vernika uskočilo je u ledenu vodu kod istanbulskog Zlatnog roga da iz nje izvadi drveni krst koji je tamo bacio vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi.

Krst je dohvatio Apostolos Oikonomu, 40-ogodišnji Grk koji četvrti put učestvuje u ovoj trci. On je rekao da je ove godine bio srećan i da će doći opet iduće godine i svima poželeo mir i sretnu Novu godinu.

Širom Bugarske mladići su takođe uskakali u reke i jezera da dohvate krstove koje su u njih bacali sveštenici prema starom običaju koji obeležava proslavu Bogojavljenja. Prema tradiciji, osoba koja izroni krst biće oslobođena zlih duhova koji su je mučili.

U planinskom gradu Kaloferu u centralnoj Bugarskoj, oko 200 ljudi u tradicionalnoj nošnji zagazilo je do pasa u ledenu reku Tundža noseći nacionalne zastave i zatim odigralo spori ples na obali.

U rumunskom selu Petrosani severno od Bukurešta oko 1.000 meštana okupilo se na tradicionalnom obredu blagoslovljenju konja, kojim se izražava zahvalnost životinjama koje imaju važnu ulogu u njihovom životu.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.