Opada podrška građana evropskim integracijama

0

Podrška građana Srbije ulasku u Evropsku uniju opala je na 51 odsto. U junskom istraživanju vladine kancelarije ulazak u EU je podržalo 53 odsto građana.

Direktorka Kancelarije Milica Delević rekla je na konferenciji za novinare da je primećen trend opadanja podrške ulasku Srbije u EU, ali i da građani, nakon prvobitne negativne reakcije zbog dešavanja u procesu evrointegracija, ipak racionalno procenjuju državne interese.

„Istraživanje pokazuje odnos racionalnog i emocionalnog kod građana. Odslikava način na koji se o EU govori u javnoj debati i pokazuje tendenciju kiselog grožda. Ako nešto nismo dobili, onda to i nije bilo važno“, kazala je ona.

Delevićeva je rekla da je istraživanje urađeno 22. decembra, nakon odluke Evropskog saveta da Srbiji ne dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum sa pitanjem: „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?“, 51 odsto građana glasalo bi „za“, 28 odsto „protiv“, 18 odsto ne bi glasalo, dok tri odsto ne zna kako bi se izjasnilo, pokazalo je istraživanje.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.