Filmski kamp "Interakcija – Zlatibor ’08"

Mladi filmski stvaraoci iz celog sveta tokom avgusta na Zlatiboru, u kampu “Interakcija – Zlatibor ’08“

U cilju unapređenja saradnje, izgradnje uzajamnog poverenja i tolerancije među mladima, kao i afirmacije filmskog stvaralaštva mladih, od 4. do 21. avgusta na Zlatiboru će biti održan Treći međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija – Zlatibor '08“.

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart“ iz Požege, u Srbiju će doći 20 studenata produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže iz 14 zemalja - Čilea, Rusije, Irana, Švajcarske, Gruzije, Italije, Finske, Makedonije, Norveške, Bugarske, Rumunije, Meksika, Kanade i Srbije.

U kampu će mladi filmski stvaraoci snimiti četiri kratka dokumentarna filma na teritoriji opština Čačak, Požega, Užice i Čajetina, na zajedničku temu - “Mladi“.

Pored produkcije filmova, kamp “Interakcija“ obuhvata i program pod nazivom “INTERscreen“ u hotelu “Palisad”, u okviru koga će biti prikazani dokumentarni i kratkometražni igrani i animirani filmovi iz zemlje i inostranstva. Biće prikazani i filmovi snimljeni u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, Akademije umetnosti u Novom Sadu i Akademije umetnosti BK, kao i program filmova nagrađenih na festivalu Međunarodne asocijacije filmskih i TV škola CILECT.

Tokom kampa, u okviru programa “INTERšator“, na originalan, inovativan i moderan način, u saradnji s učesnicima i kulturnim centrima zemalja učesnica, predstaviće se kulture zemalja koje imaju predstavnike na kampu. Kroz muziku, ples i poeziju, u interakciji s publikom, učesnici će predstaviti sebe i zemlju iz koje dolaze. Program će biti realizovan na centralnom platou Zlatibora.

Filmovi snimljeni tokom “Interakcije – Zlatibor ’08“ biće prikazani na zatvaranju kampa, 19. avgusta, na Zlatiboru, u Velikoj sali Kongresnog centra “Srbija”, zatim 21. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a u septembru u gradovima domaćinima (Požega, Užice, Čačak) i na filmskim akademijama u zemlji i inostranstvu. 

Država je podržala ovaj projekat, pa su generalni pokrovitelji Ministarstvo kulture i Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije, zajedno s organizacijom "Kultur kontakt" iz Austrije. Pokrovitelji kampa su opštine domaćini mladim filmadžijama - Čajetina, Čačak i Užice.

Kako su izgledali druženje i saradnja mladih filmskih stvaralaca na “Interakcijama“ prethodne dve godine pogledajte ovde .

Pogledajte još