Predstavljena knjiga iz 17. veka

0

GORNJI MILANOVAC, 27. januara 2012. (Beta) – Najstarija rukopisna knjiga u rudničko-takovskom kraju, napisana 1622. godine, "Triod posni", predstavljena je u petak na Savindanskoj svečanosti u Gornjem Milanovcu.

GORNJI MILANOVAC, 27. januara 2012. (Beta) – Najstarija rukopisna knjiga u rudničko-takovskom kraju, napisana 1622. godine, „Triod posni“, predstavljena je u petak na Savindanskoj svečanosti u Gornjem Milanovcu.

Starešina crkve Sveta trojica u Gornjem Milanovcu Dragan Djorem rekao je da je ta dragocena knjiga doneta iz manastira Studenica početkom 18. veka i da se sada čuva u crkvi brvnari u selu Ljutovnica.

Bogoslužbena knjiga koju je napisao studenički monah sadrži nepotpune kanone sa dve, tri ili četiri pesme i prazničnim molitvama.

Na svečanosti je predstavljen i prikaz knjige koji je priredila kustoskinja Ana Bolović u Zborniku radova Muzeja rudničko-takovskog kraja za prošlu godinu.

Ona je navela da je slične starosti jedino još rukopisni „Apostol“ iz 1626. godine, nastao u crkvi Uspenja Bogorodice na Rudniku, a koji se čuva u liturgičkom seminaru Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.