Srbija dostavila predlog za resenje krize

BEOGRAD, 17. septembra 2011. (Beta) - Srbija je Evropskoj uniji dostavila predlog za rešenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje kojim se predvidja da kosovski policajci i carinici ne budu na tim prelazima, a u medjuvremenu u Kosovskoj Mitrovici je izbio sukob Srba i Albanaca.

Grupa Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice u petak je gadjala kamenjem Srbe koji su izručivali pesak i ojačavali blokade na mostu koji deli severni i južni deo grada, rekli su agenciji Beta očevici.

Srbi su, kako tvrde očevici, uzvratili i posle kraćeg sukoba situacija se smirila. Na severnoj strani mosta na Ibru nalaze se policajci kosovske policije i oko 300 Srba.

Srbi ne dozvoljavaju da pripadnici KFOR-a, Euleksa i policajci i carinici albanske nacionalnosti odu na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje na krajnjem severu Kosova.

I na ostalim putnim pravcima putevi su za kosovske carinike, Euleks i Kfor blokirani. Mirno je ali neizvesno i napeto u svim sredinama na severu Kosova.

Na prelazima Brnjak i Jarinje nema saobraćaja i prevoza robe jer su ih blokirali lokalni Srbi koji se protive dolasku kosovskih službenika, smatrajući da se time zaokružuje nezavisnost Kosova i uspostavlja granica sa Srbijom.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je agenciji Beta da su ta dva prelaza zatvorena zbog bezbednosne situacije i blokade prilaza zbog čega na njima nema nikakvih aktivnosti.

U medjuvremenu, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović razgovarao je danas u Zvečanu sa predsednicima opština severnog Kosova koji su mu, kako su rekli agenciji Beta, ukazali da Srbi neće odustati od protesta i barikada i da im je potrebna konkretnija poruka i pomoć iz Beograda.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović, koji je stigao na Kosovo, rekao je agenciji Beta da je Srbija dostavila EU predlog za rešenje krize na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

..

Pogledajte još