Marklen, Beograd, Zemun... Tijana

Beograd, Zemun, mrtve prirode s jabukama, cvećem, vazama... Nostalgično, romantično, ali i veliko majstorstvo, ruku pod ruku s umetnošću. Iskrenom, punom ljubavi, dobrote... 

Imali smo čast i zadovoljstvo da prisustvujemo svečanom otvaranju izložbe Stvaralaštvo Marklena Mosijenka kroz prizmu istoričarke umetnosti Tijane Stojiljković u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu. 

Četvrtak je, 30. oktobar. Za koji dan počinje novembar i prava jesen, napolju nevreme, skoro oluja, krupne kapi kiše nas teraju da žurimo... 

U galeriji sasvim suprotno - nekakav fini mir, tih i prijatan, smirujuća atmosfera koju stvaraju slike i prenose je sa zidova na publiku, koja je bila dovoljno hrabra da po ovako lošem vremenu dođe na izložbu, ili je to stvar velikog poštovanja autora izložbe.

Uvodna reč - Vera Vitorović, urednica likovnog programa galerije, a izložbu otvara Tijana Stojiljković, istoričarka umetnosti, koja je i napisala likovni osvrt za katalog. A Milan Šišić, profesor gitare, dao je posebnu notu celoj večeri svojim izvođenjem klasične i ruske muzike. 

Uz posluženje jabukama i bombonama, i uz čašicu opuštenog i prijatnog razgovora proveli smo ostatak večeri u priči o umetnosti, slikarstvu, Rusiji, Beogradu (Beograd sa reke, Saborna crkva, posle oluje), Zemunu (Gardoš, krovovi Zemuna, Zemun u vreli letnji dan), vazi sa cvećem, belim, crvenim ružama, magnolijama, jabukama... 

Biti slikar pravi je dar. Umeti preneti trenutak na platno, oslikati svet, obojiti nebo, talenat je koji nisu svi dobili. A kada se talenat ukrsti sa velikim radom, onda i ne čudi što Marklen Mosijenko toliko godina uspešno traje na našoj likovnoj sceni - reči su Tijane Stojiljković koje vredi apostrofirati, i umetnik zaista uspešno traje na našoj likovnoj sceni.

Ova izložba trajaće samo do 10. novembra i ostaje vam da uživate u lepoti pravog majstorskog slikarstva i virtuozne umetnosti, s osećanjem i mišlju da su prave vrednosti večne.

Dragan Kljajić

Pogledajte još