Za dobar stil vam ne treba puno novca

Svako od nas sigurno bar pomalo zavidi onim osobama koje nekako uvek izgledaju savršeno, bez obzira da li se vraćaju iz prodavnice noseći gomilu plastičnih kesa ili se spremaju za večeru sa partnerom, ili odlaze u ludi provod ili pak žure na poslovni sastanak. I ne samo što im zavidimo, već da bismo olakšali sebi, najčešće usledi komentar da nije teško izgledati fenomenalno kad imate puno novaca, vremena i fenomenalno telo, zar ne?

Međutim, da li smo baš u pravu? Višak novca i zgodno telo svakako nisu na odmet, ali da li su to jedini preduslovi za dobar izgled? Da li je njihov nedostatak baš uvek opravdanje za naša loša izdanja? Da li se baš ništa ne može uraditi ne bismo li unapredili svoj stil, poboljšali svoj izgled i osećali se mnogo bolje?

Naravno da možemo! Mnogo toga se može uraditi, a polazna osnova, kao i u mnogim slučajevima, jeste naša dobra volja, odluka i želja da budemo bolji i da nam bude bolje. A sve je, u suštini, dosta jednostavno - nekoliko osnovnih modnih pravila/saveta kojih ćete se pridržavati - i sa ne tako mnogo novca i uprkos činjenici da nemate manekenske proporcije, izgledaćete odlično. Ne govorimo o izgledu sa naslovnih strana, to je, uostalom, dobrim delom fotošop iluzija servirana "nesavšenim" konzumentima u podsticanju njihove, najčešće nerealne, želje za postizanjem "savršenstva". Tajna je u tome da učinite sve što je (realno) do vas kako biste zgledali najbolje što možete i to je ono što je najvažnije.

Nosite ono što vam stoji, bez obzira na aktuelne trendove

Ovo je nešto što svi u nekoj našoj modnoj podsvesti znamo, ali većina je sklona da popusti pod pritiskom najnovijih modnih trendova koji nas uveravaju da te sezone naprosto moramo da budemo u ružičasto-crno-karirano-prugastom, a ne u nečemu što nam provereno dobro stoji. Čak i najzagriženiji pratioci modnih trendova će vam reći da je slepo praćenje trendova samo da bi se bilo u trendu, zaista glupo. Da li želite da budete još jedna od žena širokih bokova koja misli da joj dobro stoje uske pantalone samo zato što je to sad moderno? To nas dovodi do sledećeg pravila.

Nosite pravu veličinu

U nekom idealnom svetu, svaka bi žena nosila broj 32 i imala na raspolaganju neograničen izbor odeće i modnih kombinacija. Nažalost (ili nasreću, u zavisnosti kako gledate na to), to u realnom životu nije slučaj. Prestanite da se opterećujete brojevima i veličinama na nalepnicama i prvo proverite da vam neki komad odeće dobro stoji, a tek nakon toga pogledajte koji je to tačno broj. Vrlo je velika šansa da vaše telo nije kao kod manekenke, stoga se ne ustručavajte da kupite i veći broj ukoliko vam „vaš" ne stoji kako ste zamislili da bi trebao. Verujte nam, nema ništa gore od komada odeće koji jednostavno vrišti „Premali sam, skinite me!".

Ispravite se!

Vaša je majka bila potpuno u pravu kad vam je ovo neprestano ponavljala. Učinite svoj telu uslugu i prestanite da hodate pogrbljeno. Ispravite ramena, uvucite stomak i podignite bradu - iznenadićete se koliko mlađe i mršavije izgledate, a i odeća će vam bolje stajati. Stanite ispred velikog ogledala i vežbajte ovu pozu dok vam ne postane navika. Da ne govorimo koliko će vas ovakav stav naterati i da se osećate puno bolje i samopouzdanije, a tako će vas doživljavati i ljudi iz vaše okoline.

Budite kreativni

Ne bojte se neobičnih ili „glupih" ideja. Ovo posebno važi za one konzervativnijeg modnog ukusa. Ne morate da menjate svoje političke ili religijske stavove, ali moda je odlično područje u kojem se povremeno možete malo prepustiti i biti divlji. Nosite blještavu ogrlicu, obucite nešto s leopard uzorkom ili jarke crvene štikle. S druge strane, ukoliko ste inače skloni ovakvim kombinacijama, pokušajte s nečim klasičnijim. Kombinujte blejzer s pantalonama i trendi čizmama. Pronađite stil koji pomera vaše granice i ne bojte se da modu učinite zabavnom.

Skinite jednu stvar

Možda i najbolji vanvremenski modni savet glasi: pogledajte se u ogledalo, skinite jedan modni dodatak i izgledaćete baš kako treba. Ovo je odličan savet za klasični, šik look. S druge strane, neki modni stilovi jednostavno „obožavaju" gomilanje dodataka - ogrlica, narukvica ili nečeg trećeg. Ipak, budite oprezni, takvi stilovi trpe gomilanje isključivo jedne stvari, a nikako njihovih kombinacija.

Smejte se!

Što god nosili, činite to s velikim i iskrenim osmehom. Svi vole ljude koji deluju samopouzdano, pristupačno i prijateljski. Na ovaj način ćete dati završni „touch" vašem modnom stilu i izgledaćete fenomenalno bez obzira na to šta imate na sebi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.