Predsednik Poljske osuđuje bojkot EP

"Apeli da se prvenstvo bojkotuje apsolutno su neprimereni sadašnjoj situaciji u Ukrajini. U raznim zemljama, u starim demokratijama dešavalo se da budu osuđeni ili optuženi predsednici i premijeri za razne loše stvari, ali nigde to nije dovelo do bojkota te vrste sportskih igara", rekao je Komorovski nacionalnoj televiziji TVP.

Poljski predsednik je naglasio da u Ukrajini nema ni traga od masovnih hapšenja u Kini, a Olimpijada u Pekingu nije bojkotovana, niti je reč o upadu sovjetskih trupa u Avganistan kada je bojkotovana Olimpijada u Moskvi.

Komorovski je kazao da se u apelima da zbog pogoršanog zdravlja I kazne zatvora za bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko i političari i navijači bojkotuju utakmice u Ukrajini ili da se čak Ukrajini oduzme organizacija kriju sasvim drugačiji motivi.

"Možemo da nagađamo kakvi"
, kazao je poljski predsednik.

On je, takođe, podsetio da je više puta razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem i sugerisao izmene zakona da politička odgovornost ne bude tretirana kao krivična.

Julija Timošenko osuđena je prošle godine na sedam godina zatvora zbog navodno nepovoljnih sporazuma sa Rusijom oko tranzita ruskog gasa. Kaznu izdržava u Harkovu, a trenutno štrajkuje glađu tražeći da joj se dozvoli lečenje kičme u Nemačkoj.

"Organizacija prvenstva u fudbalu zajedno sa Poljskom trebalo je da bude potvrda volje Kijeva da se integriše sa zapadnim svetom. Narušavanje tog mehanizma (približavanja Evropskoj uniji) može da znači da će Kijev poći drugim, a ne evropskim putem", kazao je Komorovski.

Predsednik Poljske takođe je oštro kritikovao ideje da se Ukrajini oduzme organizacija i da se sve utakmice odigraju u Poljskoj, ili ako Poljska ne bi bila u stanju da to organizuje, kao suorganizator se već ponudila Nemačka.

Upravo nemački političari, zajedno sa austrijskim, prednjače u pozivima da se Evropsko prvenstvo u Ukrajini bojkotuje.

"Ne samo da je to potpuno nerealno, nego ne bi bilo ni fer prema našim istočnim susedima", kazao je Komorovski.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini održaće se od 8. juna do 1. jula ove godine.

Beta

Pogledajte još