Kvalitetnim projektima obezbediti novac iz evropskog fonda

BEOGRAD, 9. maja 2012. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je u sredu da je u toku priprema novog budžetskog programa EU za kulturu od 1,8 milijardi evra za period 2014-2020. i da bi kulturni radnici iz Srbije trebalo da konkurišu kvalitetnim projektima.

Kancelarija Tačka kulturnog kontakta Srbije organizovala je u sredu seminar za kulturne radnike, o konkurisanju i korišćenju fonda iz programa Evropske unije "Kultura 2007-2013" i iskustavima uspešnih korisnika iz Srbije i regiona.

Na otvaranju seminara "Pogledaj u budžet i reci mi šta vidiš", Marković je rekao da je predavanje organizovano kako bi polaznici naučili da sastave kvalitetne programe koji će moći da se mere i konkurišu programima koje predlažu druge zemlje, kao i da razmenjuju dobra i loša iskustva, jer će postati mnogo bolji aplikanti u narednim godinama.

"Ovde ste da naučite kako da postavljate pitanja, inače bi mogli ostati bez novca, ali i niza kreativnih poslova za koje postoje ljudi, publika i partneri. Rezultat je da ćemo ostati bez kulture, a ko izgubi kulturu, ostaje bez budućnosti", rekao je Marković.

Seminar je namenjen predstavnicima lokalnih samouprava, javnih institucija, nevladinih organizacija, menadžerima u kulturi i ostalim kulturnim radnicima koji se bave lokalnom kulturnom strategijom, upravljanjem projektnim ciklusom i menadžmentom u kulturi.

Program "Kultura 2007-2013" namenjen je jačanju interkulturnog dijaloga i kulturnog identiteta kroz razvoj saradnje izmedju kulturnih delatnika i institucija, kao i razmene umetničke produkcije.

Pogledajte još