Devizne rezerve 10,4 milijarde evra

BEOGRAD, 14. maja 2012. (Beta) - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su 10 milijardi i 387 miliona evra na kraju aprila, što je za 686 miliona evra manje nego na kraju marta, objavila je u ponedeljak centralna banka.

Kako se navodi u saopštenju NBS (www.nbs.rs), u toku aprila najveći odliv iz deviznih rezervi bio je po osnovu povlačenja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 469,8 miliona evra.

Na povlačenje obavezne devizne rezerve banaka, ističe se, u najvećoj meri je uticala izmena regulative NBS kojom je smanjena stopa po kojoj banke obračunavaju obaveznu deviznu rezervu, pri čemu je istovremeno povećan deo koji banke izdvajaju u dinarima.

Dodaje se da su, pored toga, banke pocetkom aprila povukle višak izdvojene obavezne devizne rezerve koji su krajem marta dobrovoljno izdvojile u većem iznosu od propisanog nivoa obavezne devizne rezerve.

Ostali odlivi iz deviznih rezervi u toku aprila bili su zbog intervencija Narodne banke Srbije na medjubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 210 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 66,6 miliona evra.

Pogledajte još