Skupi, skuplji, najskuplji - pokloni domaćih funkcionera

BEOGRAD - Tadić je tepih dobio 8. juna prošle godine od predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Među poklonima koji su strani zvaničnici uručili Tadiću su i oni vredni nekoliko stotina hiljada dinara, među njima i biserna ogrlica u kompletu sa bisernim mindjušama od emira Kuvajta Šabaha Al Ahmada (600.000 dinara) i gornji deo indonežanske narodne nošnje bogato ukrašen na drvenoj podlozi i ukrašenom postolju (250.000 dinara) koji mu je poklonio ambasador Indonezije u Srbiji Semjuel Samson.

Među poklonima koje je u 2011. dobio premijer Mirko Cvetković najskuplji je poklon predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova - etno motiv Bugarske, tempera na platnu, čiji je autor Zerliev Blagovest, vredan 20.000 dinara.

Među najskupljim poklonima koje je u 2011. dobila predsednica parlamenta Slavica Djukić Dejanović su oni od 50.000 dinara - deo narodne nošnje od ambasadora Indonezije, kineska keramička vaza od kineske delegacije, i tepih, ručni rad dimenzija 302 sa 211 centimetara od predsednika Azerbejdžana.

Tadić je u 2011. godini primio poklone ukupne vrednosti oko 5,5 miliona dinara, Cvetković u vrednosti 298.000 dinara, dok je predsednica parlamenta u prošloj godini dobila poklone vredne 340.750 dinara.

Svi ti pokloni, čiji registar vodi Agencija za borbu protiv korupcije, u javnoj su svojini, jer njihova vrednost prelazi iznos od pet odsto prosečne zarade u Srbiji.

Pogledajte još