Kiril Kutlik

Prva „Crtačka i slikarska škola“ Kirila Kutlika (1869 – 1900), otvorena 1895. godine u Ulici Kosančićev venac br. 14 u Beogradu...

Zdravko Vučinić kao autor ove izložbe (i odličnog teksta u katalogu "Kiril Kutlik i njegova škola") želi da ukaže i skrene pažnju na prve pokušaje pokretanja, kojih je doduše bilo i pre njega ali sa mnogo manje uspeha, i prve sistemske početke slikarskog i umetničkog obrazovanja u Srbiji. U ovu jedinstvenu, uzbudljivu, i nadasve zanimljivu, pa i inspirativnu postavku, uključio je dela nekih od najuglednijih srpskih slikara prve polovine dvadesetog veka: Nadežde Petrović, Koste Milićevića, Milana Milovanovića, Dragomira Glišića, Ljubomira Ivanovića i drugih.

Postavka nas je prijatno i  toplo iznenadila i zatekla nespremne, što nije prvi put kad je Galerija "Beograd" u pitanju. Kad kažem zatekla nespremne, mislim pre svega u smislu ozbiljnosti i kompleksnosti pristupanja svakom projektu -  nekako uvek prevaziđu i sami sebe i predstavu o mogućnosti interpretiranja izabrane teme, a to naravno uvek budu veoma aktuelne ili po nekom drugom ključu značajne ideje, projekti, manifestacije, događaji. A krajnji rezultati, kao što to uvek biva sa pravim vrednostima, videće se u punoj meri tek u budućnosti. Ostalo nam je samo da im čestitamo na iskrenom pristupu, odličnom radu i rezultatima i da uputimo druge da u svakom pogledu slobodno slede njihov primer.

Izložbu je otvorio Igor Furdik, ambasador Slovačke u Beogradu, izrazivši svoje najiskrenije zadovoljstvo što je ovaj događaj, ali i istorijske činjenice oko početaka likovnosti u Srbiji, vezan za ime jednog Slovaka, koji se odvažio i iskazao želju i potrebu da jednom prijateljskom narodu pomogne u prvim koracima likovnog opismenjavanja. Pri tom nije skrivao ni svoje veliko čuđenje da je za ovog Slovaka, umetnika, osnivača prve srpske crtačko-slikarske škole, u stvari, tek nedavno prvi put čuo. Na kraju je izrazio nadu da će ovakvih izložbi biti još, na zadovoljstvo dva prijateljska naroda.

Odlično slovačko vino samo je upotpunilo predstavu i kompletiralo sliku o davnim godinama kada je jedan mladi entuzijasta, zaljubljenik u umetnost i prijatelj srpskog naroda, odlučio da uđe u ovu avanturu, koju evo sad, posle 113 godina, imamo zadovoljstvo da ponovo doživimo. Mnogobrojni gosti i redovna publika Galerije "Beograd" u razgovoru su se prisećali umetnika ove škole i njihovih učenika,  koji su danas naši učitelji i umetnici. Lepo je saznati o počecima umetnosti, ali i korisno, jer tako jasnije možemo sagledati i pravce u kojima bi se u budućnosti mogli kretati.

A nama je ostalo samo da toplo i iskreno preporučimo izložbu "Srpska crtačka i slikarska škola- Kiril Kutlik". Uživajte.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još