Odložen nastavak suđenja Mladiću

Predsedavajući sudkog veća u ovom procesu sudija Alfons Ori rekao je da se nastavak suđenja odlaže zbog značajnih grešaka tužilaca, koji imaju obavezu da o svim dokazima obaveste Mladićevu odbranu.

Tužilaštvo je već priznalo grešku i ne protivi se odlaganju, a Mladićev advokat je zatražio odlaganje od šest meseci, javljaju elektronski mediji.

Mladićeva odbrana je i ranije u više navrata tražila odlaganje početka suđenja, uz obrazloženje da joj nije pravovremeno omogućen pristup većem broju dokumenata, među kojima ima onih koji su ključni za suđenje.
Tužilaštvo je, pre ovog prekida, završilo iznošenje uvodnih reči.

SREBRENICA

Tužilac Piter Mekloski rekao je da će dokazati da je bivši komandant Vojske Republike Srpske odgovoran za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka iz Srebrenice u julu 1995. i za progon hiljada žena, dece i staraca.

"Od 12. do 16. jula 1995, oružane snage Radovana Karadžića i Ratka Mladića prognale su civilno muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i ubile više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka", kazao je Mekloski, dodajući da je ubijanje nastavljeno i posle 17. jula i da do novembra te godine, Muslimana više nije bilo.

"To je bio i zauvek će ostati genocid. Kada budete čuli naše dokaze, i vi ćete doći do istog zaključka. Dokazi su nadmoćni i neosporni", istakao je tužilac.

SVEDOCI

O masovnim streljanjima srebreničkih Muslimana u rukama VRS, tokom procesa će svedočiti 11 preživelih, srpski vojnici koji su učestvovali u streljanju i pokopavali žrtve, oficiri VRS koji su priznali krivicu.

Optužba je u sudnici prikazala snimak Mladićeve izjave u praznoj Srebrenici, 11. jula 1995, da je grad "poklanja srpskom narodu". "Došlo je vreme da se posle bune na dahije Turcima osvetimo na ovom prostoru", rekao je komandant VRS na snimku.

Biće prikazani transkripati prisluškivanih razgovora i satelitskih snimaka lokacija zločina, najavio je tužilac.

MLADIĆ U SUDNICI

General Mladić je reči tužioca slušao bez grimasa, mirno, gledajući ispred sebe i često zapisujući.

Strani mediji opisuju da je sa prisutnima na galeriji, koju od sudnice deli staklo, imao neprijatnu nemu komunikaciju. U sudnici su naime sedele majke ubijnih srebreničkih muškaraca. One su Mladiću preteći mahale a on je, navodno, pokazivao srenji prst i prelazio prstom preko grla.

Haški izveštači iz Srbije koji subili u sudnici i pratili proces nisu mogli da potvrde ove navode stranih medija, ali ih ni negiraju.

OPTUŽNICA

Mladićeva odgovornost za genocid u Srebrenici, tužioci će, kako su rekli, dokazivati i zasnivati i na dokazima da je on "lično bio na terenu i umešan" u zločine.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za: genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Tokom dokaznog postupka, optužba će u spis uvesti izjave 413 svedoka, od kojih će se samo 148 pojaviti u sudnici. Iskazi većine svedoka - koji su već svedočili na drugim suđenjima pred Tribunalom - biće, radi uštede vremena, uvedeni u dokaze u pisanom obliku, a Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović će ih zatim unakrsno ispitivati. Samo sedam svedoka iskaze će dati "uživo".

Za izvođenje dokaza, tužioci imaju na raspolaganju 200 radnih sati.

Pogledajte još