Facebook na berzi: Od prodaje veka do sunovrata?

Sva je sreća što donedavni "najpoželjniji neženja" Mark Cukerberg ima skromne navike. Dukserica, farmerke, igrice, prijatelji i dugogodišnja devojka Prisila Čen. I tek što se oženio, na isti takav - skroman način, akcije Facebook-a iznete na berzu, doživele su sunovrat u samo dva dana.

U ponedeljak su na kraju dana deonice Fejsbuka vredele 34,03 dolara, što je bilo za 11 posto manje od 38 dolara koliko su se prodavale pvrog dana trgovanja. U utorak je pad nastavljen za još tri dolara i sada vrede tačno 31dolar.

Ko je kriv?

Na Vol Stritu je odmah počelo traženje krivca. Prema nekima, investiciona banka Morgan Stanli je cenu postavio previsoko. Facebook je prvobitno planirao da deonice ponudi po ceni između 28 i 35 dolara.

Cena pada:
U samo dva dana bogatstvo osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga palo za čak 2,2 milijarde dolara, dok su suosnivači Dastin Moskovic i Eduardo Severin izgubili 580, odnosno 239 miliona dolara.

Američki mediji, pod uticajem Rojtrsa pad pripisuju potezu banke Morgan Stenli, koja je vodila izdavanje Fejsbukovih deonica.

Naime, nekoliko dana uoči izlaska na berzu, Morgan Stenli je, izgleda, svoje najveće klijente upozorila da smanjuje svoja očekivanja od te kompanije.
Procenu je doneo glavni analitičar Morgan Stenlija za internet, nakon što je Facebook američkoj Komisiji za vrednosne papire (SEC) predao dokumente u kojima je izrazio sumnju u rast prihoda zbog ubrzanih migracija njegovih korisnika na mobilne uređaje.

Akcionari tvrde da su tuženi prikrili prognoze o negativnoj analizi te firme pre izlaska na berzu.

Takođe su optuženi i i za to što su investitorima prikrili ozbiljna i evidentna umanjenja predviđenih prihoda tokom samog procesa inicijalne javne ponude akcija, vrednih 16 milijardi dolara.

Nacionalno udruženje brokera i dilera SAD (FINRA) proverava da li je investiciona banka Morgan Stenli (Stanley), koja je rukovodila izlaskom Fejsbuka na berzu, selektivno obaveštavala klijente o svojoj novoj, negativnoj analizi te firme pre no što su se njene deonice našle na tržištu.

Fejsbuk je procenjen na 104 milijarde dolara, ali je od prodaje deonica prikupljeno 16 milijardi.

Google protiv FB

Uz ove probleme, Google-ov izvršni direktor Lary Page je još optužio FB da svoje korisnike "drži kao taoce" kada se radi o deljenju podataka. O toj temi Facebook i Google već godinama vode rat.

Google je nekada dozvoljavao FB korisnicima da koriste svoje Gmail kontakte na socijalnoj mreži, ali u decembru 2010. godine, Google je prekinuo tu praksu jer je tvrdio da je prebacivanje podataka sa FB "jednosmerna ulica", jer socijalna mreža ne dozvoljava deljenje podataka sa Facebooka na Gmailu.

Pogledajte još