TVITER DOBIO KONKURENCIJU: Lansirana nova društvena mreža "Threads"

Mark Zakerberg, čelnik kompanije "Meta" u čijem su vlasništvu "Fejsbuk" i "Instagram", najavio je da u četvrtak pokreće novu aplikaciju sličnu "Tviteru".

Aplikacija koja se zove "Threads" (Nizovi) biće dostupna za kupovinu preko Ep Stora i biće povezana sa Instagramom. Na skrinšotu naslovne strane aplikacije vidi da se je slična "Tviteru". Iz "Mete" opisuju novu mrežu kao tekstualnu aplikaciju za razgovor.

Ovo se može protumačiti kao novi nivo rivalstva dva najveća tehnološka milijardera Marka Zakerberga i Ilona Maska, vlasnika "Tvitera".

Prošlog meseca, oni su se dogovorili da organizuju fizičku borbu, ali je nejasno koliko su ozbiljni u vezi sa okršajem.

- Hvala nebesima što su tako razumni - odgovorio je Mask na vest o pokretanju nove društvene mereže rivalske kompanije.

U međuvremenu, iz "Tvitera" su rekli da će se korišćenje popularne korisničke kontrolne table, "Tvitdek", naplaćivati.

To je najnoviji Maskov potez koji pokušava da navede korisnike "Tvitera" da se pretplate na korišćenje ove društvene mreže, "Tviter Blu" (Plava oznaka). Prethodnog vikenda je ograničio broj tvitova koje korisnici mogu da vide.

Čini se da će aplikacija Meta Treds biti besplatna usluga i da neće biti ograničenja koliko objava korisnik može da vidi.

- 'Treds' je mesto gde se zajednice okupljaju da razgovaraju o svemu, od tema koje su vam bitne danas do onoga što će biti u trendu sutra - navodi se na Ep Storu.

Skrinšot aplikacije izgleda skoro identično "Tviteru".

Budući da je reč o Meta aplikaciji, "Treds" će prenositi podatke na telefonima korisnika, među kojima i o lokaciji, kupovini i istoriji pregledanja.

Nekoliko aplikacija koje veoma liče na Tviter pojavilo se poslednjih godina – kao što su "Trut" (Istina), bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i Mastodon.

Vlasnici još jedne slične aplikacije, "Bluskaj" (Plavo nebo), tvrde da su imali rekordnu posetu tokom vikenda kada je Mask ograničio korišćenje Tvitera. Međutim, "Treds" bi do sada mogao biti najveća pretnja po "Tviter".

Mark Zakerberg ima istoriju pozajmljivanja ideja drugih kompanija – i to čini uspešno.

Meta Rils je očigledna kopija "TikToka", dok Storiji (Priče) izgledaju slično "Snepčetu".

Meta ima sredstava da se takmiči sa "Tviterom". "Treds" će biti deo platforme "Instagram", tako da će biti povezan i sa stotinama miliona naloga. Ne počinje od nule, kao što su morali da urade drugi rivali.

Iako je Mask u nekim krugovima hvaljen zbog njegove posvećenosti slobodi govora, pojedini korisnici su već napustili tu mrežu.

Zakerberg se nada da može da privuče razočarane korisnike "Tvitera" i da im ponudi alternativu.

Izvor: BBC News na srpskom
Foto: Logo

Pogledajte još