Srbija silna protiv Bugarske

BEOGRAD, 19. novembra 2008. (Beta-Fonet(old_image) ) - Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Beogradu selekciju Bugarske sa 6:1 u prijateljskom meču, u kome se od igranja za nacionalni tim oprostio Savo Milošević.

Ceo meč protekao je u svečanoj atmosferi. Pre utakmice predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić uručio je Miloševiću zlatnu plaketu, a standardni kapiten Dejan Stanković poklonio mu je uramljeni dres.

Medju brojnim poklonima nalazio se i onaj od Skupštine Beograda, koji su Miloševiću uručile teniske zvezde Srbije, Ana Ivanović i Nenad Zimonjić.

Oproštaj od reprezentacije 35-godišnjeg Miloševića gledalo je oko 5.000 ljudi, medju kojima su bili i njegovi stari saigrači i prijatelji iz Partizana, kao i fudbalski funkcioneri Srbije i Bugarske.

Meč su gledali i predsednici dvaju država, Boris Tadić i Georgi Prvanov.

Utakmica je bila potpuno otvorena, a odbrane se praktično nisu ni igrale. Srbija je ipak igrala jako dobro i lepo, verovatno najbolje od kada je nacionalni tim u septembru preuzeo Radomir Antić.

Milošević je postigao dva gola, iako je pre toga promašio dva penala u prvih 16 minuta utakmice. Drugi gol postigao je u 34. minutu i tada je zamenjen, a publika ga je ispratila višeminutnim ovacijama.

Golove za Srbiju postigli su osim Miloševića i Nenad Milijaš, Danko Lazović i Milan Jovanović dva puta. Strelac za Bugarsku bio je Blagoj Georgijev. 

Milošević kome je to bila 102. utakmica u reprezentaciji i prva u dresu Srbije, protiv Bugara je promašio dva penala, ali je zatim postigao dva gola iz igre.

"Loše sam šutirao oba penala. Bio sam dekoncentrisan, jer su mi prethodnih pet dana misli išle na nekoliko strana. Ovaj meč sam odigrao, kao i tokom cele karijere, od sjaja do očaja i nazad", rekao je Milošević novinarima posle utakmice.

Kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stanković rekao je da je zadovoljan visokom pobedom nad Bugarskom i da bi bilo dobro da Milošević ostane u srpskom fudbalu.

"Odigrali smo odlično što najbolje pokazuje rezultat. Drago mi je što sam učestvovao u ovom Savinom oproštaju. Oduvek smo imali odličan medjusobni odnos. Voleo bih da Savo ostane u srpskom fudbalu", kazao je Stanković.
(old_image)
Dvostruki strelac Milan Jovanović izjavio je da je pobeda nad Bugarima dokaz da ova generacija srpskih fudbalera ima potencijal da dostigne prethodne dobre rezultate nacionalnog tima. 

"Još ne mogu da sredim utiske. Ne pamtim kada smo nekoj ekipi dali toliko golova. Ovim rezultatom nagovestili smo da možemo da ponovimo uspeh generacije u kojoj su igrali Savićević, Jugović, Stojković i ostali asovi", naveo je Jovanović.

Strelac jedinog gola za Bugarsku Blago Georgijev koji je pre dve sezone igrao za Crvenu zvezdu, rekao je da je "sramota" kako je bugarski tim igrao protiv Srbije. 

"Sramota, katastrofa... Stvarno ne pamtim kada smo odigrali ovako loše i primili ovoliko golova. Srbija ima mnogo jaku ekipu. Možda sam ih naljutio izjednačujućim golom, pa su nas posle 'pregazili'", bio je spreman na šalu Georgijev, uprkos porazu. 

Selektor Srbije Radomir Antić rekao je večeras da je izuzetno zadovoljan igrom i pobedom svog tima u prijateljskom meču sa Bugarskom (6:1), ali je rekao da mu je žao zbog slabe posete na stadionu Partizana.

"Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo jer smo na fantastičan način ostvarili pobedu. Pokazali smo da rastemo kao grupa na svim nivoima. Ovakvi rezultati pomažu u stvaranju kulta reprezentacije", rekao je Antić na konferenciji za novinare posle meča. Utakmica sa Bugarskom bila je ujedno debi i oproštaj Save Miloševića od reprezentacije Srbije, a na stadion je došlo oko 6.000 ljudi. 

"Želim još jednom da zahvalim Savi. Njegovo prisustvo je i večeras pokazalo da se radi o izuzetnom čoveku. On je uvek dobrodošao u reprezentaciju", istakao je Antić. Antić je ocenio da su navijači, koji nisu došli na stadionu, propustili odličnu utakmicu.

"Moram da priznam da mi je krivo što nije došlo više ljudi, a oni koji su došli imali su šta da vide", kazao je selektor Srbije. Antić je dodao i da mu smeta što je su pojedini navijači tražili
još izmena, iako je po protokolu bilo dozvoljeno da se uvede šest novih igrača. "Oprostio se veliki Savo, imali smo i dva debitanta, a to što je odigrao (Milan) Jovanović za 70. minuta retko se vidja u svetu. A neki su sa tribina bili nezadovoljni tražili izmene", objasnio je on.

(old_image)Antić je dodao da će u poslednjoj ovogodišnjoj utakmici koju Srbija igra protiv Poljske 14. decembra, najveći deo tima činiti fudbaleri koji igraju u Jelen Super ligi.

Selektor Bugarske Plamen Markov je izjavio posle meča da je Srbija bila izuzetno jak protivnik, ali da to nije smelo da bude opravdanje za težak poraz njegovog tima. "Srbija je izuzetno jaka ekipa, ali to nikako ne sme da nam bude opravdanje za ovakav rezultat. Primili smo dosta lakih golova", rekao je on.

Srbija – Bugarska 6:1 (4:1)
Beograd – stadion Partizana Gledalaca: oko pet hiljada. Strelci: Jovanović u 8. i 26, Milošević u 27. i 35, Milijaš 57, Lazović 67 – Georgijev 20. 

Srbija: Dišljenković, Vidić (od 45. Đurić), Ivanović (od 45. Rukavina), Luković, Kolarov, Krasić, Stanković (od 45. Kačar), Milijaš (od 60. Ergić), Lazović, Jovanović (od 60. Tošić), Milošević (od 35. Mrđa) 
Bugarska: Petkov, Milanov, Tunčev, Ilijev, Venkov (od 68. Minev), S. Petrov (od 65. Stojanov), Jankov, Dimitrov, Georgijev, Berbatov (od 29. minuta Genkov), Rangelov (od 46. Kotev).

Pogledajte još