Otvoreno 57. Sterijino pozorje

NOVI SAD, 25. maja 2012. (Beta) - Predstavom "Otac na službenom putu" beogradskog Ateljea 212, u režiji Olivera Frljića, u petak uveče je u Novom Sadu počeo 57. Medjunarodni pozorišni festival Sterijino pozorje.

Dramski pisac Nebojša Romčević otvorio je festival besedom u kojoj je naglasio da se srpsko pozorište, kao i evropsko, nalazi na prekretnici i stalno je u potrazi za novim formama, definicijama i konceptima.

"Strah od gubitka koraka sa vremenom, potonuća u konzervativno i dogmatsko svakako ima korene i u našoj kulturnoj istoriji kao i u kulturnoj istoriji svih malih naroda. Ali ono što nas je pozorište naučilo jeste da su oni koji su danas konzervativci juče bili preteče i avangarda", rekao je u besedi Romčević.

Pored predstave koja je otvorila Pozorje, u takmičarskoj selekciji nacionalne drame i pozorišta biće izvedena i predstava "Radnici umiru pevajući" Hartefakt fonda i Bitef teatra, u režiji Andjelke Nikolić i po tekstu Olge Dimitrijević.

Na repertoaru Pozorja u istoj selekciji su i "Bunar" u režiji Egona Savina i po tekstu Radmile Smiljanić. Reč je o koprodukciji Ustanove kulture "Vuk Karadžić", Radionice Integracije i Fonda Krug.

Atelje 212 i Kulturni centar Pančeva na Pozorju će nastupiti sa predstavom "Plodni dani", u režiji i po tekstu Borisa Liješevića, dok će nemački Šaušpilhaus (Sćauspielhaus) iz Bohuma nastupiti s predstavom "Nije život bicikl", u režiji Anzelma Vebera (Anselm Weber) i po tekstu Biljane Srbljanović.

U selekciji nacionalne drame i pozorišta nastupiće još i "Hipermnezija" Hartefakt fonda i Bitef teatra, u režiji Selme Spahić, kao i "Marat the Sade" Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), u režiji Andraša Urbana i po tekstu Petera Vajsa.

Moto festivala ove godine je "Naši očevi" jer sve predstave govore o porodičnim odnosima, a u okviru pratećeg programa biće održan Medjunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa, Pozorje mladih, izložbe, kao i Dani knjige.

Pozorje će biti zatvoreno predstavom u čast nagradjenih, baletom Srpskog narodnog pozorišta "Mileva Ajnštajn", u režiji Staše Zurovca, a po motivima drame Vide Ognjenović.

Sterijino pozorje ove godine traje od 25. maja do 2. juna.

Pogledajte još