Rak, menopauza i akupunktura

Tretmani za lečenje raka, koji mnogima spasavaju živote, mogu kod žena da stvore simptome slične menopauzi, kao što su valunzi, "naleti vrućine". Nova istraživanja pokazuju da akupunktura može da pruži olakšanje.

Za žene sa rakom dojke, tretman se završava naletiima vrućine, pojačanim znojenjem i nesanicom. Suzan Azar, pacijentkinja koji ima rak, izjavila je Glasu Amerike:
"Imala sam dva naleta valunga na sat. Bili su izuzetno intenzivni, gotovo da sam se kupala u znoju"...

Više od 18 odsto žena koje su lečene od raka dojke pati od valunga nakon što prime lek koji blokira estrogen, kao što je "tamoksifen".

Doktorka Elizabet Voker rešila je da pomogne svojim pacijentkinjama. "Žene koje osećaju simptome menopauze, kao što su naleti vrućine, obično se leče estrogenom. Žene koje imaju rak dojke, većina njih, ne mogu da budu lečene estrogenom, zato što on čini rak agresivnijim" - upozorila je doktorka Voker.

Umesto toga, ženama se daju drugi lekovi kao što je "efeksor", antidepresant koji pomaže kod valunga. Te pilule, međutim, mogu da izazovu neke neželjene efekte. Mnoge žene, zato, biraju da izbegnu moguće dodatne neželjene efekte i smatraju da su valunzi ipak manje zlo.

Kinezi tradicionalno koriste akupunkturu za tretiranje simptoma menopauze. Zato je doktorka Voker odlučila da obavi kliničko ispitivanje sa jednom grupom žena koje su koristile akupunkturu i drugom koja je uzimala "efeksor". Oba metoda su funkcionisala.

Suzan Azar je učestvovala u akciji i prenosi svoje utiske: "Dve do tri nedelje tokom trajanja ogleda počinjete da primećujete najpre da je intenzitet valunga slabiji, a zatim se smanjuje i njihova učestalost".

Većina pacijentkinja, učesnica u istraživanju, registrovala je iste rezultate: broj valunga je prepolovljen i, što je najvažnije, nije bilo nikakvih neželjenih efekata.

Jedno istraživanje obavljeno u Finskoj početkom ove godine pokazalo je iste rezultate.

Posle istraživanja doktorke Voker, žene su prijavile povećavanje energije i da se osećaju bolje, a ona je zaključila: "Poruka je da postoji izbor. Ne morate da uzimate lekove da bi ste tretirali vaše valunge"...

Kao dodatak, korisni efekti traju oko tri meseca pošto žene prestanu sa tretmanima akupunkture. Akupunktura je takođe korišćena za smanjenje sporednih i neželjenih efekata drugih tretmana protiv raka.

Ken Dupi je koristio akupunkturu kao pomoć u eliminisanju stresa i uznemirenosti koje je osećao boreći se protiv raka prostate: "Oduševljen sam. Osećam se potpuno relaksiranim. Svaki mišić mi je je sada opušten"...

Još uvek nije jasno zašto akupunktura daje izuzetne rezultate. Igle, možda, izazivaju lučenje endorfina, enzima koji kod čoveka izaziva osećaj zadovoljstva.

Doktorka Voker naglašava da akupunkturne tačke pažljivo prate nervni sistem tela.

ATLANTA, 23. novembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.