Znak-ritam-zvuk-boja

"... Po mom mišljenju on to čini na "najbolji" način, shvativši da umetnost zahteva slobodu izraza koja utiče na slobodu mišljenja." Giuliano Serafini.

Apstraktno slikarstvo i Ayis E. Zavliaris ili Ayiszita ili Agis Zita, dolaze nam iz Atine. U Novom haosu od 25. novembra do 13. decembra 2008. godine "Hladna privlačnost" u različitim tehnikama i materijalima, od crteža, preko slike do skulpture, plus video snimak.

Počela je ona prava zima sve sa snegom i temperaturom oko nule, kaputi, kape i rukavice... na putu ka haosu razmišljam o apstraktnoj umetnosti, listam ih u mislima, razmišljam koliko toga su rekli i šta je još ostalo, verovatno ima još puno prostora za nove Znak-ritam-zvuk-boja apstraktne ideje. Moja očekivanja su u potpunosti opravdana onog momenta kad sam ušao u galeriju i kad su me sa zidova po ovoj hladnoći na prvi pogled privukle slike, skulpture i crteži ovog mladog umetnika. Ayiszita, čestitam i samo nastavi. Publika koja se odvažila da po ovako romantičnom vremenu dođe na izložbu imala je zadovoljstvo da uživa u jednom novom čitanju i pisanju u polju savremene, apstraktne slikovnosti.

Uvodnu reč na svečanom otvaranju izložbe dala je Borka Božović, umetnički urednik Galerije Haos: "Grčki umetnik Agis Zita pripada mladoj generaciji stvaralaca koji pristupaju svom delu na jedan sasvim moderan način  -  ti mladi i savremeni umetnici prate i klasično slikarstvo, ali i digitalni grafički dizajn. On je predstavnik mlade generacije koja je oslobođena iluzija i neprestano proširuje svoje misli, ideje i kreativnost. U njegovim radovima nagoveštava se digitalni element u umetničkom kodu, koji mu pomaže u kreiranju vizuelnog stimulansa kao dela stvarnosti. U njegovim slikama i crtežima nema emotivne pristrasnosti, već potpunog shvatanja da umetnost zahteva slobodu izraza, odnosno slobodu mišljenja".

A ambasador Republike Grčke u Beogradu, Hristos Panagopulos zvanično je otvorio izložbu. On je naglasio da je zajednički cilj razvijanje prijateljstva i regionalne saradnje, a izložba ovog mladog i talentovanog, ali već i afirmisanog umetnika Agisa Zite je odlična prilika i veliki doprinos kulturnoj i umetničkoj saradnji Grčke i Srbije.

Na kraju se i sam umetnik, pomalo uzbuđen, priznavši da mu se jako svideo Beograd i sve u njemu, zahvalio svima koji su mu pomogli oko izložbe i svima koji su se po ovakvom "nevremenu" odvažili da dođu na izložbu.

Sve začinjeno posluženjem uz koktel, malo razgovora uz crno vince koje greje dušu, pa nazad u snežnu noć...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još